Victor Ponta şi Klaus Iohannis, discuţie informală pe tema justiţiei

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis  au avut, luni, la Palatul Cotroceni, o discuţie informală pe tema justiţiei.
Ionela Marcu
20 apr. 2015, 09:24
Victor Ponta şi Klaus Iohannis, discuţie informală pe tema justiţiei

Victor Ponta a declarat, la sediul PSD, că a avut o discuţie „mai puţin formală” cu preşedintele Klaus Iohannis despre ordinea constituţională în România.

„Am avut ocazia să discutăm, mai puţin formal, despre faptul că vreau să avem, într-adevăr, o ordine constituţională în România, în care să existe trei puteri în stat, nu una singură şi cele trei puteri să se respecte, să se echilibreze reciproc şi, din punctul acesta de vedere, eu vreau să avem tot respectul şi toată independenţa pentru justiţie, pentru Parlament şi pentru Executiv. Nu m-am oprit doar la primul punct, m-am oprit la toate trei, că aşa s-a gândit acum trei sute de ani, să fie trei puteri, şi bine s-a gândit, şi aşa trebuie să facem şi în continuare”, a spus premierul Ponta, luni, la începutul şedinţei Biroului Permanent al PSD.

CITEŞTE ŞI CONSULTĂRI la Cotroceni. Klaus Iohannis discută cu partidele. REPLICA lui Ponta cu trimitere la Băsescu VIDEO

După reuniunea BPN, Ponta a arătat că, în discuţia cu Iohannis privind respectul dintre cele trei puteri, avea în vedere un singur caz, despre care crede că şi preşedintele a fost de acord.

Ponta a subliniat că între cele trei puteri trebuie să existe un anumit tip de comunicare, susţinând că orice membru al Guvernului se adresează Parlamentului prin prim-ministru, care semnează inclusiv răspunsuri interpelări, şi în mod asemenător preşedintele ţării se adresează direct Parlamentului şi nu prin intermediari.

„Aşa încât, relaţiile între justiţie trebuie făcute prin procurorul general, eventual ministrul Justiţiei. Nu orice fel de procuror se apucă să ancheteze senatorii. La asta m-am referit, mi se pare un lucru extrem de bun-simţ”, a declarat Ponta în acest context.

El a adăugat că nu a criticat în niciun fel cererea venită din partea justiţiei, ci modul în care a fost făcută.

Premierul Ponta afirmase cu o seară înainte că înţelege motivul pentru care el şi preşedintele ţării nu pot comenta activitatea justiţiei, dar nu şi de ce toţi ceilalţi români, cetăţeni liberi, nu au voie să critice justiţia, ci doar Parlamentul şi Guvernul şi că ar vrea ca aceste trei puteri să fie „cu adevărat” egale.

„Eu cred că toţi cei care au funcţii importante în stat, preşedintele, prim-ministrul – şi ăsta e motivul pentru care mă vedeţi că de mult timp nu mai comentez şi nu răspund la întrebări legat de justiţie – avem o obligaţie legată de funcţia noastră, că eu nu pot să îmi dau aşa părerea ca un analist sau ca un jurnalist sau ca un cetăţean. În schimb, toţi ceilalţi, cetăţeni liberi din această ţară, au voie să-şi spună părerea, nu doar să-şi spună părerea că justiţia e bună, pot să spună şi când li se pare că ceva nu e bun. Mie mi se pare această nouă tendinţă „domn’e, nu are nimeni voie să scoată un cuvânt despre justiţie”… atunci nu avem voie să criticăm nici Parlamentul, nici Guvernul, că sunt trei puteri în această ţară, teoretic şi constituţional – Justiţia, Legislativul şi Executivul. Păi, pe ăştia doi de ce avem voie să-i criticăm şi pe al treilea nu ? N-am voie eu ca prim-ministru, repet, şi respect această interdicţie, autoasumată. Nu e bine ca preşedintele ţării să o facă sau, nu ştiu, comisarul european din partea României. Dar ceilalţi ? Şi Biserica avem voie să o criticăm dacă ni se pare ceva rău, nu ? Orice ai voie, aşa că aş vrea ca aceste trei puteri în stat să fie cu adevărat egale”, a spus Ponta la Antena 3.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Ce conțin, de fapt, iaurturile Danone și Danonino. Mulți români le dau copiilor, dar puțini se uită pe etichetă
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Show-ul verii de pe Netflix. Deja a cucerit publicul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Ce a apărut pe pagina de Facebook a lui Andrei Versace, după ce a murit. Ce probleme grave ar fi avut
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Anca Şelariu, românca din echipajul NASA, a trăit un an într-o capsulă care simulează condiţiile de pe Marte
MediaFlux
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'