Negociată timp de trei ani, această directivă ar urma să permită, de exemplu, unui maltez căruia i s-au furat documentele la Jakarta, unde Malta nu are ambasadă, să se adreseze reprezentanțelor diplomatice ale Franței sau Marii Britanii, precizează un comunicat de presă al Comisiei Europene, potrivit Agerpres.
Directiva vizează și o mai bună coordonare a operațiunilor de evacuare a cetățenilor europeni în caz de conflict sau de catastrofă naturală într-o țară terță.
Măsura vine în sprijinul celor circa 7 milioane de cetățeni europeni care călătoresc sau trăiesc în țări unde statele lor de origine nu au nici ambasadă, nici consulat. Singurele patru țări unde toate cele 28 de state membre ale UE sunt reprezentate sunt SUA, Rusia, China și India.
”Această directivă reprezintă un pas important în cooperarea în interiorul Uniunii Europene. Urmând Tratatul de la Lisabona, directiva vizează mai ales asigurarea dreptului unui cetățean UE la protecție consulară și diplomatică într-o țară terță în care statul membru al cărui cetățean este nu are reprezentanță diplomatică. Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) și delegațiile UE vor coopera activ cu ambasadele și consulatele statelor membre pentru a contribui la aceste eforturi”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, vicepreședinte al Comisiei Europene.
În acest an, unul din șase cetățeni ai UE intenționează să-și petreacă concediul într-o țară situată în afara Uniunii. Peste 30 de milioane de cetățeni ai UE trăiesc permanent într-o țară terță, iar în fiecare an europenii fac circa 90 de milioane de călătorii în exteriorul Uniunii Europene, în interes de serviciu sau în vacanță.
În 2012, Parlamentul European s-a pronunțat cu largă majoritate pentru noile reguli de protecție consulară pentru cetățenii UE, invocând dificultățile întâmpinate de europeni în cazuri precum criza libiană sau tsunami-ul din Japonia, ambele înregistrate în 2011.