ALARMANT: Imunitatea corpului uman a scăzut dramatic

Ecosistemul de microorganisme simbionte, bacterii şi microbi care trăiesc pe şi în interiorul organismului uman şi care formează microbiota, asigurând, printre altele, funcţii digestive şi imunitare pentru organismul uman, este foarte diferit la oamenii care trăiau în societăţi primitive faţă de oamenii moderni, conform concluziilor unui studiu realizat pe o comunitate izolată de amerindieni din jungla Amazoniană.
Iulian Tudor
21 apr. 2015, 07:40
ALARMANT: Imunitatea corpului uman a scăzut dramatic

Studiul se bazează pe analiza comparativă a microbilor care trăiesc în stomacul, intestinul, gura şi pe pielea ameridienilor faţă de microbiota oamenilor care duc o existenţă modernă şi demonstrează cât de mari sunt moficicările pe care le poate produce stilul de viaţă modern.

Ameridienii Yanomami, care au dus o existenţă complet separată de lumea civilizată până în anul 2009, posedă cel mai divers ecosistem bacterian observat vreodată la oameni, printre organismele din microbiota lor numărându-se şi tipuri de bacterii care nu au mai fost observate vreodată la oameni, potrivit stiripesurse.ro.

Cercetătorii au constat cu surprindere că unii microbi din microbiota amerindienilor Yanomami prezentau gene rezistente la antibiotice, inclusiv gene care asigură rezistenţa organismului la antibioticele de sinteză, produse artificial, în condiţiile în care aceşti oameni nu au fost niciodată expuşi la antibiotice.

„Studiul nostru sugerează că microbiota oamenilor premoderni era compusă dintr-o varietate mai mare de bacterii care asigură mai multe funcţii decât microbiota populaţiilor care trăiesc în lumea modernă şi consumă hrană procesată şi antibiotice”, a comentat imunologul Gautam Dantas, profesor la Universitatea Washington din St. Louis.

Declinul diversităţii microbiotei umane poate fi corelat de creşterea în ultimele decenii a numărului de îmbolnăviri imunologice şi metabolice, aşa cum sunt cazurile de astm, alergiile, diabetul şi obezitatea, explică Maria Dominguez-Bello, profesor de medicină la Centrul Medical Langone din cadrul Universităţii din New York.

Mostre din microbiota a 34 dintre cei 54 de membri ai tribului Yanomami au fost comparate cu mostre similare prelevate de la un grup de cetăţeni americani şi cu mostre prelevate de la un alt grup de indigeni amazonieni, populaţia Guahibo, dar şi cu mostre prelevate de la populaţia rurală din Malawi (sud-estul Africii).

Indigenii Yanomami dispun de o varietate dublă a tipurilor de bacterii din microbiotă comparativ cu subiecţii americani şi respectiv cu 30% până la 40% mai variată faţă de africanii din Malawi şi de indienii Guahibo. Unele dintre bacteriile întâlnite doar în microbiota amerindienilor Yanomami au importante funcţii benefice, cum ar fi protecţia împotriva formării de calculi renali.

Indigenii Yanomami sunt o populaţie seminomadă de vânători-culegători care trăiesc într-o regiune muntoasă izolată. Descoperirea lor oferă o oportunitate unică de a studia modul de viaţă al comunităţilor preistorice de vânători-culegători.

CITEŞTE ŞI: Care sunt fructele care-ţi întăresc imunitatea

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Zodiile care vor fi pe val până pe 1 mai. Cinci nativi sunt în culmea fericirii
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Silviu Predoiu a dezvăluit totul: Am mai spus acest lucru
Playtech.ro
Se dau bani de la stat în luna mai. Actul care îţi asigură ajutorul financiar
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colosul din Ungaria a pus ochii pe un sector-cheie din România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Papa Francisc a ajuns alături de Hristos! Imaginile care au făcut înconjurul lumii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte