Călin Popescu Tăriceanu atacă dur CCR: Parlamentul nu mai este singura putere legiuitoare în stat

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este nemulţumit că CCR începe să ia decizii în locului Parlamentului. Tăriceanu spune că ar trebui prevăzut în Legea Fundamentală dacă Curtea Constituţională poate lua decizii care aparţin de drept parlamentarilor. Declaraţiile lui Tăriceanu vin în contextul în care conducerea Senatului s-a reunit, marţi, într-o sedinţă de urgenţă, pentru găsirea unei soluţii privind cererea CCR de a se publica hotărârea prin care se atestă rezultatul votului dat cu privire la cererea de încuviinţare a arestării preventive în cazul lui Dan Şova.
Ionela Marcu
21 apr. 2015, 12:27
Călin Popescu Tăriceanu atacă dur CCR: Parlamentul nu mai este singura putere legiuitoare în stat

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marți că Parlamentul nu mai este singura putere legiuitoare din stat, ci că face, de ceva timp, acest lucru împreună cu Curtea Constituțională.

„Parlamentul nu mai este singura putere legiuitoare în stat. Facem acest lucru, de o anumită bucată de vreme, împreună cu CCR care legiferează, la rândul el, în paralel cu Parlamentul.

Citeşte şi: Şedinţă de urgenţă a conducerii Senatului pe cazul Dan Şova

Nu am spus că CCR nu trebuie să aibă un control de constituționalitate, dar am această obiecțiune și acest punct de vedere, cu tot respectul pentru rolul Curții Constituționale, pe care îl ridic în dezbaterea publică, însă cred că din onestitate nu pot să nu fac acest lucru. Cred că e o chestiune care nu e observată numai de mine, ci probabil și de alți oameni politici și specialiști în drept constituțional”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului.

Tăriceanu a mai fost întrebat cum ar trebui modificată Costituția în privinţa atribuțiilor Curții pentru a fi evitate problemele.

În acest sens, demnitarul a răspuns: „Cred că ar fi necesară din partea partidelor din Parlament și implicit din comisia de revizuire a Constituției o prezentare a punctelor de vedere referitoare la principalele teze și principii, pentru a vedea pe ce reușim consensul sau majoritatea de două treimi.

Cu toate că eu sunt adeptul asigurării mai degrabă a unui consens în așa fel încât să dăm Constituției stabilitate în timp. S-ar putea să constatăm la sfârșitul acestei evaluări că fie au rămas foarte multe puncte din actualul proiect de Constituție care sunt agreate în continuare de principalele partide reprezentate în Parlament, sau dimpotrivă, să constatăm că nu mai rămâne mare lucru și atunci nu știu dacă procesul merită dus până la sfârșit, pentru că, pe lângă votarea fiecărui articol în parte, la final este un vot pe întreg proiectul și degeaba ne înțelegem pe câteva puncte. Important este să agreăm proiectul de revizuire în ansamblul său.”

Citeşte şi: Senatul a respins proiectul de hotărâre propus de BP pentru constatarea votului în cazul Dan Şova

La rândul său, Ioan Chelaru, preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, le-a atras atenţia liberalilor că revizuirea Constituţiei a fost discutată inclusiv la consultările de la Cotroceni, şeful statului punctând că subiectul este foarte important.

În cele din urmă s-a stabilit ca această comisie să se întrunească pe 13 mai pentru a discuta despre temele revizuirii. PNL a cerut azi, în şedinţa Comisie de revizuire a Constituţiei, amânarea discuţiilor pentru armonizarea poziţiilor politice, spunând că, spre diferenţă de perioada 2012, 2013, acum PSD şi PNL sunt pe poziţii adverse.

Pe ordinea de zi a şedinţei conducerii Senatului se află scrisoarea Curţii Constituţionale, prin care solicită Senatului să redacteze şi să publice în Monitorul Oficial hotărârea prin care se atestă rezultatul votului dat cu privire la cererea de încuviinţare a arestării preventive în cazul lui Dan Şova.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Pensionarii care vor PLĂTI MAI MULT. A intrat în vigoare la 1 iulie
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Vestea momentului despre Facebook. Se întâmplă doar în UE
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Interdicție pe STRĂZILE din România. Șoferii sunt ARESTAȚI pentru 30 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele Joe Biden, diagnosticat cu Covid, își întrerupe campania electorală
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'