Programul se va derula pe o perioadă de şase luni, în penitenciarele Gherla, Oradea, Penitenciar Spital Dej, precum şi la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).
Aplicaţia de telemedicină permite acordarea asistenţei medicale de urgenţă, din spital penitenciar, la distanţă, în unităţi penitenciare, fără a mai necesita transportul de urgenţă a pacientului, reducerea costurilor şi riscurilor generate de internările în alte reţele sanitare, creşterea standardelor de asistenţă medicală din sistem, similare cu cele din reţelele civile.
„Prin implementarea proiectului pilot se urmăreşte eficientizarea actului medical, reducerea cheltuielilor ocazionate de activităţile de tip medical, precum şi depăşirea impedimentelor legate de lipsa personalului de specialitate„, potrivit ANP. Proiectul nu este adresat doar deţinuţilor. De îngrijiri la distanţă va beneficia şi personalul din sistemul penitenciar românesc.
Model împrumutat de la americani
La nivelul fiecărei unităţi implicate în acest proiect au fost stabilite echipe de implementare constituite din personal medical (medici şi asistenţi medicali), precum şi specialişti IT. Pentru implementarea proiectului, conducerea Penitenciarul Spital Dej a colaborat cu instituţii precum Fundaţia Health Through Walls, Clinica de Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului Universitar Saint Elizabeth-Nebraska şi altele, specialiştii români fiind sprijiniţi teoretic cât şi material în acest sens.
Pentru a preveni situaţiile în care, în cursul actului medical, unele afecţiuni nu pot fi rezolvate datorită lipsei de specialişti în anumite ramuri medicale, a fost solicitat şi obţinut sprijinul Ministerului Sănătăţii, care, prin intermediul Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu–Mureş, va asigura conectarea proiectului pilot de telemedicină din sistemul penitenciar românesc cu sistemul naţional de telemedicină.