Un cuplu din şase este afectat de infertilitate. Rata fertilităţii din România, sub media U.E

Un cuplu din șase este afectat de infertilitate, iar natalitatea a atins un prag scăzut, este îngrijorătorul semnal de alarmă tras de Organizația Mondială a Sănătății.
Romania TV
23 apr. 2015, 14:59
Un cuplu din şase este afectat de infertilitate. Rata fertilităţii din România, sub media U.E

Eurostat arată că rata fertilității în țara noastră (conform raportului din 2013, cel mai recent) este de 1,41 copii per femeie, sub media UE28, de 1,55. Psihologii cred, totuși, că acest fenomen mondial, care se acutizează de la an la an, nu are numai cauze medicale, ci, de cele mai multe ori, cauze psihosociale.

Specialiștii consideră că mai mulți factori concură la această rată de fertilitate din ce în ce mai mică, iar viața stresantă, situația economică, vârsta din ce în ce mai înaintată la care femeile aleg să devină mame sunt cauze principale.

“Este necesar ca viitorii părinți să facă analize medicale înainte de a aduce un copil pe lume”

“Când vorbim de infertilitate, vorbim despre viaţa intimă a unui cuplu. Cauzele infertilităţii sunt diferite: feminine, masculine, mixte sau necunoscute. Este necesar ca viitorii părinţi să facă analizele medicale înainte de a aduce un copil pe lume. Există infertilitate provocată de afectarea trompelor, de anovulaţie, din cauza endometriozei. De asemenea, inflamaţiile produse de gonoree, chlamidia, mycoplasma, HPV, etc. prezintă un risc crescut al infertilităţii”, este de părere psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.


Modul de viaţă este foarte important pentru o viitoare mamă

Studiile arată că rata fertilităţii scade în rândul femeilor obeze, celor cu afecţiuni tiroidiene, fumătoarelor, consumatoarelor de alcool, droguri, medicamente. Specialistul afirmă că există situaţii în care, deşi femeia este sănătoasă din punct de vedere fizic, cuplul întruneşte toate condiţiile pentru venirea copilului, femeia nu rămâne însărcinată.  La inseminarea in vitro, sarcina este respinsă de corp.

“Întâlnim în această situaţie femeia care la modul inconştient, din punct de vedere psihologic, refuză să crească, este femeia care face regresie undeva în copilărie şi se comportă ca o fetiţă; iar o fetiţă nu poate fi mamă.Tot în această situaţie sunt femeile care au fost abuzate fizic și emoţional. Rata infertilităţii este crescută şi la femeile “amazoane”. În această situaţie sunt femeile care sunt mai bărbate decât bărbatul din viaţa lor. Infertilitatea din cauze psihoemoţionale are rezolvare în urma psihoterapiei individuale şi de cuplu”, explică psihologul Maria Verdi.

Diferența dintre femeia din Epoca de Aur și femeia modernă din ziua de azi

Psihologul explică, de asemenea, diferențele majore de mentalitate dintre femeile care alegeau să devină mame pe vremea lui Ceaușescu și cele care aleg să devină mame în era actuală.

“În anii socialismului, femeile se căsătoreau la vârste fragede. Până la acea vârstă nu aveau timp pentru a se îngriji de feminitatea lor, de cariera lor. După căsătorie, veneau şi pruncii. Avea loc o dezvoltare şi maturizare emoţională a mamei, în timpul creşterii şi dezvoltării copilului. Creşteau împreună”, affirmă psihologul Verdi.

Ca o comparație, psihologul afirmă că femeia modernă din generația actuală este preocupată de corpul ei, de senzualitatea ei, de libertate, de carieră.

“Ca şi cum ar fi preluat un testament nescris, tinerele femei recuperează libertatea pentru două generaţii, experimentează viaţa cu tot ce conţine ea până către 30 de ani. Maturizarea psihologică ar trebui să se producă la 21 de ani. Femeia implicată în studii de lungă durată acordă mai puţin timp ideii de căsătorie, de famile. Datorită nesiguranţei materiale, finaciare, tânăra generaţie este preocupată de carieră. Un job bun şi sigur presupune stabilitate fizică, financiară, emoţională. Femeia modernă, în mare procent, nu mai este dependentă fizic și material de bărbat. Implicarea în relaţia de cuplu este făcută de cele mai multe ori pentru satisfacerea nevoilor de bază. Faptul că cei doi locuiesc împreună este pentru acomodare, de multe ori pentru reducerea costurilor financiare, nu pentru ideea de căsătorie şi naştere de copii”, declară psihologul Maria Verdi.

Specialistul mai spune că, dacă un cuplu trece testul anilor, apare şi dorinţa de familie şi copil.

“Să nu uităm însă, că după 30 de ani, fertilitatea femeilor scade. Foarte interesant este  faptul că în ultimii ani se face inversare de rol în cuplu. Femeia este cea care preia conducerea, bărbatul este preocupat de administrare. Observăm o masculinizare a femeii, începând de la atitudine, vestimentaţie, comportament. Din punct de vedere hormonal, la analizele medicale făcute, femeile care nu rămân însărcinate, se confruntă cu scăderea hormonilor specifici feminini. În acelaşi timp, sesizăm efeminizarea bărbatului. Chiar în zona fashion este promovat  bărbatul cu trăsături mult feminine. În cuplul în care femeia preia controlul şi ea se ocupă de siguranţa relaţiei, bărbatul nu mai are încredere în el, rezultă diminuarea stimei de sine, tulburările sexuale sunt inerente. Este unul din motivele pentru care vânzările produselor farmaceutice pentru potenţă cresc din an în an. Consumul mărit de suplimente pentru creşterea musculară arată că bărbatul doreşte să-şi reia locul în societate. Acela de „vânător” şi cel care asigură nevoile de bază ale cuplului, familiei”, declară directorul Centrului ReCreation Life.

Psiholog: Fertilitatea nu are legătură cu obezitatea sau cu dietele de înfometare

Psihoterapeutul afirmă că fertilitatea ne duce cu gândul la femeia plină de forme, la cea care hrăneşte pruncii, la femeia senzuală, la femeia care emană prin toţi porii feminitate. Fertilitatea nu are legătură cu obezitatea, nu are legătură cu dietele de înfometare şi cu aspectul de umbră doar pentru că este în trend.

“O femeie trebuie să îşi spună permanent că este femeie. Are grijă de sănătatea ei fizică, are un program de hrană, mişcare, somn. Când nevoile primare sunt satisfăcute, se îngrijeşte de următoarele nevoi: se pregăteşte pentru cariera dorită, se dezvoltă în acelaşi timp pe toate planurile – mental, emoţional, spiritual. O femeie puternică nu este cea care preia rolul bărbatului, puterea femeii vine din interior. Fără agresivitate. Este bine să ştie că nu este în competiţie cu nimeni. Reamintesc că bărbatul din viaţa ei are darul siguranţei, protecţiei, nu este un concurent”, declară psiholog psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul ReCreation Life


Psihologul mai spune că viaţa sexuală nu este o ruşine, iar cuplurile au nevoie de îndrumare pentru a preveni  experienţe neplăcute în ce priveşte raportul sexual, bolile sexuale.

“Este necesară educaţia sexuală, pentru a costrui o generaţie fără frustrări dar în acelaşi timp responsabilă. Este necesar să creştem tinerele femei din punct de vedere psihologic la vârsta la care să îşi asume rolul de mamă conştientă şi cu dragostea de care este capabilă o adevărată femeie. Dacă în familie, tema sexualităţii este încă o ruşine, în cadrul terapiei de grup, a terapiei individuale, în cadrul atelierelor pe tema feminităţii, această armonizare şi creştere are loc cu succes. Să nu uităm, atunci când educi o femeie, evoluează întreaga societate”, conchide psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul ReCreation Life.

DailyBusiness
Cât costă clătita Dubai, cel mai "vânat" desert la târgul de Crăciun din Capitală. Prețuri extravagante la toate produsele
Spynews
Horoscop vineri, 29 noiembrie 2024: Balanțele se bucură de succes profesional
Bzi.ro
Cristian Terheș aruncă bomba: „USR și Elena Lasconi au fraudat alegerile în primul tur!”
Fanatik.ro
Se construiește o cale ferată de vis în România. Va lega un mare municipiu de o țară vecină
Capital.ro
Permisele auto interzise. Șoferii trebuie să le schimbe până la 19 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce este CCR și ce rol are instituția: totul despre judecătorii care au decis renumărarea voturilor alegerilor
DailyBusiness
Decizie de ultimă oră în CSAT. Ce se întâmplă cu primul tur al alegerilor
Adevarul
Reacția unui jurnalist de investigații, după ce tatăl său a votat pentru ultranaționalistul Georgescu
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Simona Halep, mesaj de revoltă după decizia ITIA în cazul jucătoarei poloneze Iga Swiatek. Românca s-a simțit neîndreptățită: ”A făcut totul să mă distrugă”
Spynews
După blefaroplastie, CRBL se pregătește pentru o nouă intervenție! A început deja pregătirile: ”Am auzit de ea de la femei”
Evz.ro
Orașul cu 28 de locuitori. Locul misterios în care pare că te-ai întors în timp
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Călin Georgescu, mesaj important după ce au apărut clipuri dubioase care îl promovează! S-a dezis de
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cutremur în România. Călin Georgescu şi planul său din spatele cortinei: Am văzut ce înseamnă...
StirileBZI
Facturile la energie se vor dubla în 2025! Se anunță dezastru pentru consumatori!
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe afară din cimitir
substantial.ro
BfV Formează o Echipa Operativă pentru a Preveni Amestecul Străin în Alegerile Germane
MediaFlux
Călin GEORGESCU a DEZVĂLUIT totul! LEGĂTURA BANILOR de campanie și FLORIN RISTEI
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
Somnul neregulat mărește riscul de AVC și criză cardiacă