Şeful statului evită să folosească termenul de „genocid”, deşi la nivel european s-a admis oficial moartea a 1,5 milioane de armeni în 1915, ca urmare a acţiunilor Imperiului Otoman, reprezintă o crimă împotriva umanităţii.
Citeşte şi: Papa Francisc, despre masacrul împotriva armenilor de acum 100 de ani: „primul genocid al sec. al XX-lea”
„La un secol de la evenimentele tragice din 1915, aduc un pios omagiu victimelor poporului armean, care a rezistat peste decenii vicisitudinilor istoriei și grelei încercări de la începutul secolului trecut. Sute de mii de suflete nevinovate au pierit atunci în crima teribilă care a umbrit umanitatea și care ne obligă astăzi la recunoaștere și reconciliere”, spune Iohannis în mesaj, potrivit Administrației Prezidențiale, scrie Agerpres.
Potrivit președintelui, comemorarea și conștientizarea dramei prin care a trecut poporul armean reprezintă astăzi demersuri obligatorii pentru ca lumea noastră să-și însușească lecția trecutului.
Citeşte şi: Biserica Armeniei îi canonizează pe cei 1,5 milioane de armeni, victime ale genocidului de acum 100 de ani
„Recunoașterea unei tragedii istorice de proporțiile celei petrecute acum 100 de ani înseamnă un semnal important și necesar pentru eradicarea urii, intoleranței, rasismului și xenofobiei. Respectul pentru victime ne obligă să ne îndreptăm cu toții gândul către cei dispăruți și să ne rugăm în tăcere pentru ei. Fie ca amintirea victimelor să rămână veșnică în inimile noastre”, arată Iohannis în mesajul său.