Borbely, despre Roşia Montană: Se lucrează la o hotărâre de guvern pentru devierea râului Corna

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, joi, la Bistriţa, că în cazul Roşia Montană se lucrează la o hotărâre de guvern pentru devierea râului Corna, fiindcă "nu este de ajuns o decizie a Consiliului Judeţean".
Romania TV
22 mart. 2012, 15:18
Borbely, despre Roşia Montană: Se lucrează la o hotărâre de guvern pentru devierea râului Corna

Borbely Laszlo a fost întrebat în ce stadiu este hotărârea privind devierea râului Corna.

„Am spus că nu e de ajuns o decizie a Consiliului Judeţean ca să deviezi un râu, trebuie hotărâre de guvern. Şi vom veni cu o hotărâre de guvern, care se pregăteşte în momentul actual, pentru devierea acestui râu„, a spus el.

Ministrul a declarat că nu Ministerul Mediului trebuie să fie iniţiatorul acestei hotărâri, ci cel al Economiei.

„Eu am transmis Ministerului Economiei acest punct de vedere. E Comisia tehnică – formată din nouă ministere şi care discută de o jumătate de an această problemă. Acum am dat dispoziţie la ei să o tranşeze”, a declarat el.

În ceea priveşte proiectul Roşia Montană, Borbely a declarat că pare a fi o poveste fără sfârşit.

„E un basm în limba maghiară – Povestea cocoşului roşu, care nu se termină niciodată, tot reîncepe. Cred că şi cu Roşia Montană e la fel. După părerea mea, evident, va trebui luată o decizie. Dacă dai o licenţă în 2000, e o slăbiciune din partea Guvernului şi a autorităţilor să tărăgăneze 12 ani. E punctul meu de vedere personal”, a spus el.

Borbely şi-a exprimat şi poziţia în calitate de ministru al Mediului.

Nu am făcut altceva decât să respect legislaţia europeană în vigoare, care permite această tehnologie bazată pe cianură, în anumite condiţii. Dacă vom ajunge să propun acordul de mediu către Guvern (pentru că Guvernul va decide acest lucru), voi propune numai dacă sunt 100% convins nu numai că respectă cele mai bune practici UE, ci şi ceea ce le-am impus eu să respecte, să aibă cel mai modern sistem din UE care reduce concentraţia de cianură până la acel nivel care deja nu se mai poate măsura”, a spus ministrul.

El a declarat că sunt asemenea mine de aur în Suedia, în Finlanda, ţări care respectă foarte mult mediul.

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ar putea fi obligată să obţină, pe lângă acordul de mediu, un alt aviz ce se acordă doar prin hotărâre de Guvern, pentru devierea râului Corna, etapă obligatorie pentru realizarea proiectului minier în forma în care el a fost propus.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declara, în 7 martie, pentru MEDIAFAX că această problemă a apărut din cauză că Directiva Europeană pentru Ape nu a fost transpusă foarte clar în legislaţia românească.

„Problema este că legislaţia în prezent nu clarifică precis după dimensiunea devierii unui râu dacă aceasta se autorizează la nivel local sau la nivel central. Parlamentul urmează să detalieze, din punct de vedere tehnic, ce înseamnă o deviere ce poate fi aprobată la nivel local şi ce înseamnă una de mai mari dimensiuni ce trebuie aprobată prin hotărâre de Guvern”, spunea ministrul.

Acesta preciza că a făcut demersuri pe lângă parlamentarii din comisiile de specialitate să urgenteze transpunerea şi clarificarea prevederilor Directivei Europene, astfel încât să fie clar dacă, pentru devierea râului Corna, Roşia Montană Gold Corporation are nevoie de o hotărâre de Guvern sau îi este suficient avizul obţinut în prezent de la Consiliul Judeţean.

„După ce Parlamentul va clarifica aceste lucruri, Comisia de analiză tehnică din Ministerul Mediului va realiza în ce situaţie se află investitorul şi va stabili dacă, potrivit prevederilor legii, investitorul are sau nu are nevoie de acest nou aviz, de această hotărâre de Guvern”, declara Borbely.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Adio, dragă DOAMNĂ! Muzica ei va fi eternă
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Vinete marinate. O rețetă celebră, vedetă în marile restaurante
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele Joe Biden Testat Pozitiv la Covid-19, Va Continua să Lucreze în Izolare
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'