Deşi temperaturile de la suprafaţa planetei pot să depăşească pragul de 400 de grade Celsius, anumite cratere de la polii planetei Mercur se află permanent în umbră.
Câteva studii mai vechi au reliefat existenţa unor zone aflate în apropiere de polii lui Mercur care reflectau undele radar – o proprietate caracteristică gheţurilor.
Sonda Messenger a dovedit faptul că aceste zone „strălucitoare” se suprapun perfect peste zonele în care se află acele cratere întunecate.
Messenger este abia a doua sondă – după Mariner 10 din anii 1970 – trimisă de oameni pe orbita lui Mercur, planeta din sistemul nostru solar aflată cel mai aproape de Soare. Până la plasarea pe orbită a sondei Messenger, zone foarte mari de pe suprafaţa lui Mercur nu au fost niciodată cartografiate.
Zonele strălucitoare de pe Mercur care reflectau undele radar au fost detectate prima dată în anii 1990, cu ajutorul unor telescoape terestre. Savanţii de la NASA au suprapus imaginile captate de Observatorul Arecibo peste cele mai recente fotografii ale polilor lui Mercur expediate de sonda Messenger.
Specialiştii afirmă că această descoperire nu reprezintă totuşi o dovadă certă, întrucât, în cazul multor cratere de pe Mercur, depozitele de gheaţă ar avea nevoie să fie acoperite cu un strat izolant de 10-20 de centimetri de sfărâmături, pentru a putea să rămână în stare stabilă.
Miercuri, savanţii de la NASA implicaţi în misiunea sondei Messenger au precizat faptul că planeta Mercur a fost activă din punct de vedere geologic o perioadă îndelungată în istoria ei.
Datele trimise de sonda Messenger arată că forma craterelor de impact de la suprafaţa planetei a fost serios afectată de un proces geologic.
Studiul savanţilor americani a fost publicat în revista Science.
Savanţii americani au prezentat, totodată, un nou model teoretic despre structura internă a planetei Mercur, potrivit căruia nucleu uriaş al acesteia este încastrat într-un înveliş de sulfat de fier – o caracteristică nemaiîntâlnită pentru nicio altă planetă.
Sonda Messenger a fost lansată de NASA în anul 2004 şi a intrat pe orbita planetei Mercur în martie 2011. NASA a anunţat recent că această misiune spaţială va fi extinsă până în 2013.