Ştefan Popa Popa’s a expus, la sediul Arthis, Casa de Cultură Româno-Belgiană din Bruxelles, o sumedenie de lucrări reprezentând personalităţi belgiene şi internaţionale, dar şi un calendar realizat pentru clubul german de fotbal Bayern Munchen.
„Foarte multe ziare spun că eu particip numai la niveluri foarte înalte, dar aici suntem numai români şi am venit cu mare plăcere. Am adus o expoziţie internaţională, cu personalităţi belgiene, internaţionale, ultimul calendar al lui Bayern Muchen, al cărui autor sunt, câteva tricouri pe care le face o firmă din Germania, iar la Festivalul Primăvara Românească eu şi doi profesori de la Academia Popa’s vom băga în istorie populaţia care va veni la cortul respectiv şi le vom dărui o părticică din noi, făcându-le caricaturi la minut. E bine că se întâmplă asemenea evenimente, care trebuie să folosească ţării noastre şi să facem evenimente în care să se vadă lucrurile frumoase, minunate pe care le fac românii”, a declarat Ştefan Popa Popa’s.
La vernisajul Ştefan Popa Popa’s au fost prezenţi iniţiatorii Delegaţiei Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului, Victor Negrescu şi Emilian Pavel, soţii Carmen şi Liviu Hopârtean, care au înfiinţat Casa de cultură belgo-română de la Bruxelles, dar şi ambasadorul României la Bruxelles, Ştefan Tinca. Acesta din urmă a avut doar cuvinte de laudă la adresa caricaturistului Ştefan Popa Popa’s. „Nu am căderea de a mă pronunţa asupra artistului Popa’s, dar pot să vă spun câteva cuvinte despre omul Popa’s, pe care l-am cunoscut personal acum mai puţin de şase luni. Prima oară când am discutat la telefon, în 2013, aveam de gând să găsesc o formulă de a integra momentul artistic în recepţia pe care anual o facem de 1 Decembrie Atunci mi-a spus că era angajat într-un alt proiect, în alte capitale din Europa, şi mi-a promis că anul următor, în 2014, o să luăm legătura. Primavara trecută m-a sunat şi mi-a propus un eveniment pe care apoi l-am regândit sub forma unei expoziţii la Parlamentul Federal, la Camera Reprezentanţilor. A venit la sfârşitul lunii noiembrie 2014 – era foarte bolnav, dar a venit, deşi doctorul îi recomandase să nu facă acea deplasare – şi a fost un eveniment la care toată lumea a fost încântată şi de calitatea artistică, şi de jovialitatea momentului, şi de vinul românesc”, a spus ambasadorul Ştefan Tinca.
Maestrul Ştefan Popa Popa’s a fost reprezentantul judeţului Timiş la Festivalul Primăvara Românească de la Bruxelles, desfăşurat sâmbătă şi duminică, standul său fiind unul dintre cele mai atractive pentru cei prezenţi la eveniment. Împreună cu doi profesori de la Academia de caricatură Popa’s, maestrul a realizat caricaturi la minut pentru personalităţile prezente la eveniment şi pentru românii şi belgienii care au ales să-şi petreacă timpul la festivalul care a adus tradiţii şi delicatese specifice Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului în inima Europei.
„Ca să faci o caricatură bună trebuie să suprapui masca omului pe suflet. Caricatura este chintesenţa portretului uman. Trebuie să intri prin oglinda sufletului, care sunt ochii, în cercetezi şi suprapui peste mască. Şi dacă omul are anumite trăsături negative, el nu se va recunoaşte niciodată”, spune maestrul Popa’s.
„Mi-au trebuit 59 de ani să citesc prin oglinda sufletului, acum îmi trebuie câteva secunde. Fără acei 59 de ani nu se poate. Recent am avut o expoziţie cu Parlamentul Federal Belgian şi am întrebat de ce m-au ales pe mine. Şi mi-au spus că a fost deoarece caricaturile mele nu îi supără, se bucură de ele. Sunt şi colegi de-ai mei care au o răutate, dar eu cred că nu am dovedit niciodată asta, chiar dacă respectivul nu îmi place. Dacă Doamne-Doamne mi-a dat acest har, îl aplic cu bun simţ”, a mai spus Ştefan Popa Popa’s, subliniind că arta caricatura nu presupune doar evidenţierea defectelor, ci şi a lucrurilor pozitive.
„La politicieni români, moda este să îi faci să nu se prindă că sunt hoţi. Parţial, aşa, că vedem că în curând vom avea de a face cu un partid al foştilor deţinuţi politici, că mai mulţi sunt prin beciuri decât pe afară”, spune, cu umor, artistul.
Evenimentul, desfăşurat sub titlul „Din Transilvania, Crişana, Banat şi Maramureş în inima Europei”, a prilejuit şi lansarea delegaţiei celor patru regiuni pe lângă Uniunea Europeană. Proiectul aparţinând europarlamentarilor Victor Negrescu şi Emilian Pavel are ca scop promovarea zonei de vest a României direct în „capitala” Europei, după modelul regiunilor din Franţa, Italia sau Spania, al provinciilor din Polonia sau al landurilor din Germania, care au o reprezenare directă la nivelul instituţiilor europene. Pe acelaşi tipar, Delegaţia Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului la Bruxelles îşi propune să promoveze oportunităţile oferite de aceste patru regiuni, tradiţiile culturale, oferta turistică, dar şi oportunităţile economice şi de investiţii pentru zona de vest a României, dar şi să faciliteze legături cât mai directe cu instituţiile europene, pentru acces mai uşor la fonduri europene şi mai multe şanse de a atrage investiţii şi de a se dezvolta.