„Avem încredere că, împreună cu țările donatoare, vor construi o structură fiabilă și sigură deasupra reactorului distrus, pentru a-i proteja pentru totdeauna pe ucraineni, dar alte popoare de repetarea tragediei din 1986„, a declarat șeful statului ucrainean Petro Poroşenko, potrivit Agerpres.
Oficialul a insistat că, „în aceste vremuri dificile pe care le trăiește în prezent Ucraina, sprijinul comunității internaționale este deosebit de important pentru a depăși problemele de la Cernobâl„.
„Acum 29 de ani, pompieri ucraineni, pe deplin conștienți de pericolul care-i păștea, au venit în apărarea umanității„, a spus Poroșenko, care a depus o coroană de flori la monumentul eroilor de la Cernobâl, ridicat în fața clădirii administrative a centralei nucleare.
Doi oameni au murit din cauza exploziei propriu-zise de la reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobâl și alte 29, în principal pompieri, pe parcursul a trei luni de la accident, din cauza expunerii la radiații. Circa 600.000 de oameni care au participat la înlăturarea efectelor exploziei și la operațiunile de decontaminare au fost victime ale unor doze de radiație nocive pentru sănătate.
Petro Poroșenko a inspectat, duminică, șantierul lucrărilor de construcție a cupolei gigantice care va acoperi sarcofagul inițial, construit imediat după accident, cu 400.000 de metri cubi de ciment și 7.000 de tone de structură metalică, menit să acopere etanș reactorul avariat și să stopeze emisiile de material radioactiv.
Pentru a evita ca specialiștii care lucrează la noul sarcofag să fie afectați de radiații, structura gigantică ce se construiește pe un teren aflat în apropierea vechiului sarcofag va fi amplasată peste vechea structură cu ajutorul unui sistem de șine. „Preocuparea pentru sănătatea și siguranța oamenilor este cea mai importantă”, a spus Poroșenko, care a subliniat că, în ultimii ani, nicio persoană care ia parte la lucrările de la Cernobâl nu a fost expusă unei doze de radiație superioară celei permise de normele sanitare.
Proiectul noului sarcofag, a cărui valoare este estimată la 2,150 de miliarde de euro, este realizat de consorțiul francez Novarka și este deja în întârziere din cauza problemelor de finanțare. Predarea lucrării a fost amânată pentru 2017, deci inițial era prevăzută pentru anul acesta. Pentru a termina lucrările mai este nevoie de 100 de milioane de euro, bani ce se așteaptă să fie strânși la o reuniune a donatorilor care va avea loc la sfârșitul lunii aprilie.
„Terminarea proiectului în 2017 este extrem de importantă nu doar pentru siguranța Ucrainei, ci și pentru siguranța întregii Europe„, a declarat recent viceministrul ecologiei din Ucraina, Serghei Kurikin.
CITEŞTE ŞI: Femeia care nu se teme de radioactivitate: Mănâncă mere de la Cernobîl VIDEO