BUNELE MANIERE LA VOLAN. Învaţă cum trebuie te porţi în trafic dacă vrei să nu te faci de râs

BUNE MANIERE. Traficul rutier face parte din viața noastră zilnică, indiferent că suntem șoferi, pasageri în autobuz, tramvai ori taxi sau pietoni. Aproape zilnic ne confruntăm cu situații în care observăm comportamente nepotrivite la unii conducători auto, dar observăm și persoane care respectă bunele maniere atunci când se află la volan.
Filip Stan
27 apr. 2015, 10:06
BUNELE MANIERE LA VOLAN. Învaţă cum trebuie te porţi în trafic dacă vrei să nu te faci de râs

Unele reguli de comportament țin și de siguranța rutieră — cele care se referă la purtarea centurii de siguranță, a dispozitivelor hands-free când șoferii vorbesc la telefon, respectarea regulilor de prioritate atât pentru vehicule, cât și pentru pietoni.

BUNE MANIERE. Comportamentul nepotrivit la volan este adesea întâlnit la tineri, care, din dorința de a brava, conduc agresiv, dau muzica la maximum și merg cu ferestrele deschise pentru a se putea ”bucura”, în opinia lor, și ceilalți participanți la trafic de acordurile unei muzici de un gust îndoielnic. Însă nu doar tinerii fac gesturi nepoliticoase când sunt la volan, uneori și persoane mature se comportă uitând de bunele maniere.

Viteza excesivă este un real pericol și, potrivit statisticilor, este una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere. Și totuși, întâlnim deseori în trafic șoferi care accelerează în apropierea semafoarelor în speranța că mai prind verde, sau chiar în apropierea trecerilor de pietoni. Alți șoferi opresc la trecerea de pietoni, dar claxonează și uneori deschid geamul strigându-le pietonilor ”hai mai repede, mamaie/tataie”, fără a ține cont că persoanele vârstnice se deplasează mai greu.

Vezi şi: BUNE MANIERE: Lucruri pe care n-ar trebui să le faci în public

Deseori vedem șoferi care merg cu nonșalanță pe două benzi, nelăsând posibilitatea de a fi depășiți. O problemă cu care se confruntă șoferii sunt și străduțele mai înguste, unde unii parchează la întâmplare și nepotrivit, uneori blocând strada.

În ultima vreme, tot mai des suntem martori ai agresivității la volan, la scene în care pentru o depășire sau o neacordare de prioritate șoferii recurg la injurii, opresc mașinile, se ceartă sau chiar se iau la bătaie.

Când sunteți șofer, trebuie să respectați toți participanții la trafic — pietoni, bicicliști, motocicliști, ceilalți șoferi. Chiar dacă traficul în marile orașe uneori este un calvar, din cauza aglomerației, nu veți fluidiza circulația înjurând sau jignind.

Potrivit statisticilor, femeile șofer sunt mai precaute când conduc, mai calme, mai politicoase, dar sunt și bărbați șofer care știu să se comporte manierat în trafic.

BUNE MANIERE. Sunt anumite aspecte pe care trebuie să le aveți în vedere când sunteți la volan. Nu uitați că strada nu e coș de gunoi, deci nu aruncați pe fereastră, din mers, resturi de țigări, ambalaje de mâncare sau, și mai grav, sticle goale. Când așteptați la semafor și în față aveți alte mașini, nu e politicos să claxonați imediat ce a apărut culoarea verde.

BUNE MANIERE. Evitați oprirea sau parcarea în stațiile de autobuz. Este neplăcut pentru șoferii mijloacelor de transport în comun să nu poată opri în stație din cauza unui șofer care a lăsat mașina pe ”avarii” și a intrat într-un magazin să cumpere ceva.

Citeste si: BUNE MANIERE: Reguli de bază pentru salut

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
S-a schimbat legea pentru proprietarii de terenuri. UE a cedat în fața României: „Rezolvat 100%”
Playtech.ro
Sociologul Alfred Bulai, acuzat că ar fi făcut avansuri studentelor, în timp ce era profesor și decan la SNSPA. Poliția a început o anchetă
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Mare schimbare pentru șoferi. Vor avea un nou act
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi, dacă ignori
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Comandant al grupului Wagner ucis în Mali în timpul unui atac al rebelilor
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!