Ministrul Mediului a declarat pentru România TV că populaţia nu are motive de îngrijorare în urma incendiului de vegetaţie de la Cernobîl.
„Eu aş vrea să liniştesc populaţia pentru că trebuie să vă dau următoarele amănunte: la Ministerul Apelor, Mediului şi al Pădurilor nu s-a primit încă niciun fel de informaţie oficială din partea statului ucrainean pe tema acestui incendiu din apropierea centralei nucleare Cernobîl”, a declarat Graţiela Gavrilescu.
Citeşte şi: ALERTĂ: Incendiul de vegetaţie lângă Cernobîl, la 5 km de gropile cu deşeuri radioactive UPDATE
Totodată, ministrul Mediului a anunţat că Ministerul Afacerilor Externe face toate demersurile pe lângă autorităţile ucrainene pentru a fi informat despre evoluţia situaţiei incendiului.
„Am făcut toate demersurile prin MAE pentru a fi informaţi despre ce se întâmplă în apropierea centralei nucleare.
Pentru a ne asigura şi a ne lua toate măsurile şi pentru a controla toate depăşirile radioactive care ar fi înregistrate în urma măsurătorilor făcute de Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului, la ora 17 am convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă din interiorul Ministerului, astfel încât să putem să aducerm toate informaţiile către informaţiile şi către autorităţile care trebuie să coordoneze la nivel naţional, respectiv Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă.
Vreau să asigur populaţia că nu cred şi sper din tot sufletul să nu fim într-o situaţie care să sperie pe cineva”, a mai precizat ministrul.
În plus, ministrul Graţiela Gavrilescu a anunţat că ANPM va monitoriza permanent nivelul de radioactivitate.
„Am dispus ANPM să monitorizeze nivelul de radioactivitate din 24 în 24 de ore pentru a putea preîntâmpina orice fel de eveniment nedorit . De aceea am convocat comitetul pentru a ţine legătura strâns între noi şi pentru a vedea starea vremii şi cum se plimbă curenţii.
Aş vrea să liniştim populatia şi să spunem că nici nu ar putea să intre în calcul ce s-a întâmplat acum 29 ani la Cernobîl”, a conchis ministrul Mediului.
De asemenea, ministrul de Interne Gabriel Oprea a solicitat Ministerului Mediului să furnizeze date în timp real privind factorii de risc în urma incendiului din apropiere de Cernobîl.
„În baza dispozițiilor viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, structurile tehnice subsecvente platformei de coordonare operațională pentru situații speciale de urgență și Centrului Operațional de Comandă al Guvernului au solicitat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor SĂ FURNIZEZE ÎN TIMP REAL DATE ȘI INFORMAȚII CONCRETE PRIVIND POTENȚIALII FACTORI DE RISC în urma incendiului produs în Ucraina, în proximitatea centralei nucleare de la Cernobîl.
În funcție de informațiile primite, structurile de profil vor lua măsurile care se impun în vederea prevenirii amenințărilor specifice”, se arată în comunicatul MAI.
Pompierii ucraineni au reușit să localizeze marți seara incendiul de vegetație izbucnit în apropierea centralei Cernobîl – scena unei catastrofe nucleare civile de proporții în 1986 -, la numai 5 km de gropile cu deșeuri radioactive,așa-numitele ‘cimitire’ radioactive, după ce vântul s-a oprit,