Dumitru Costin, BNS: Cu noi se face ping-pong. România are un model economic şi social total nepotrivit

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, joi, că România are un model economic şi social "total nepotrivit şi inadecvat", acuzând Guvernul şi Parlamentul pentru că "fac ping-pong" cu sindicatele. Totodată, liderul sindicalist a dezvăluit că aproape 20% dintre salariați sunt plătiți cu salariul minim sau puțin peste acest nivel, iar gradul de acoperire a lucrătorilor prin contracte colective de muncă, în 2014, a fost de numai 36%.
Iulian Tudor
30 apr. 2015, 15:36
Dumitru Costin, BNS: Cu noi se face ping-pong. România are un model economic şi social total nepotrivit

„Astăzi, în România, din ce în ce mai puțini salariați sunt protejați de negocieri colective. În prezent, suntem pe primul loc în spațiul Uniunii Europene în ceea ce privește numărul de salariați protejați de contracte colective de muncă.

Citeşte şi: Bogdan Hossu, după întâlnirea cu Iohannis: Este un prim contact, conform angajamentului preşedintelui

Deci, avem cel mai scăzut număr de salariați protejați de contracte sociale de muncă și avem cel mai mare număr de salariați plătiți cu salariul minim pe economie. Cei doi indicatori se leagă unul de celălalt. Astăzi avem aproape 20% din total salariați plătiți la salariul minim sau puțin peste salariul minim.

Asta nu înseamnă nimic altceva decât sărăcie, un model economic pe care România nu poate să crească, un model economic care nu face nimic altceva decât să continue să împingă românii cu valoare de întrebuințare către alte piețe de muncă din Europa și din această lume. Procesul de migrație va continua„, a subliniat Dumitru Costin, preşedintele BNS, în urma întâlnirii cu Klaus Iohannis.

Acesta a precizat că există o corelație directă între nivelul ridicat al salariaților care nu sunt apărați de contracte colective și nivelul salarial al acestor persoane. Potrivit datelor BNS, peste 40% dintre lucrătorii români nu sunt acoperiți de contracte colective de muncă, aproape dublu față de media europeană, cifră strâns legată de numărul lucrătorilor cu salarii mici.

Astăzi, cu noi se face ping-pong (…). În ciuda tuturor argumentelor, în ciuda faptului că troika susţine unele măsuri, în ciuda faptului că avem sprijinul Organizaţiei Internaţionale a Muncii, Guvernul spune: Da, aveţi dreptate, ar trebui să le facem, dar nu putem să le facem pentru că avem deja o iniţiativă legislativă în Parlament. De fapt, e o înţelegere între Guvern, capii lor din Parlament, pentru ca modificările la legislaţia dialogului social să nu se facă”, a mai susţinut preşedintele BNS.

Potrivit lui Dumitru Costin, „astăzi, în România, chiar dacă vorbim despre un partid de stânga şi de o coaliţie de stânga la guvernare, există o dragoste neţărmurită faţă de marele capital”, de aici venind „reducerea de 5% a CAS la angajator şi de aceea avem deficit la bugetul de pensii”.

Dumitru Costin a mai spus că şi Codul Fiscal este „din nou extrem de generos cu capitalul”.

„Până când nu ajungem la un echilibru, România nu poate să meargă în direcţia cea bună (…). România are un model economic şi social total nepotrivit”, a mai declarat preşedintele BNS.

Datele Blocului Național Sindical arată că „efectele modificării legislației în domeniul dialogului social sunt din ce în ce mai vizibile”, astfel că, dacă în 2012 România avea mai puțin de 45% din salariați neacoperiți de contracte colective, în 2014 acest procent a crescut la 64%.

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS, discuţii cu liderii sindicatelor. Întâlnirea a avut loc în fostul birou al lui Băsescu VIDEO

Dumitru Costin a subliniat că „angajatorii în loc să plătească salariile corect, în loc să înregistreze corect contractele individuale de muncă cu valorile respective, preferă să plătească salariații la salariul minim, iar diferența în bani să le fie dată în plic”.

Potrivit datelor BNS, doar 15% dintre companiile active cu mai mult de 10 salariați și 87% dintre cele cu mai mult de 50 de salariați aveau încheiat, în 2013, un contract colectiv de muncă la nivel de unitate.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi cu liderii confederațiilor sindicale la Palatul Cotroceni.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este singurul cuvânt din lume care se pronunță la fel în toate limbile. Românii îl folosesc destul de des
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Amendă de 5.000 de lei sau chiar trei luni de închisoare
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Fast food fără ulei. Aripioarele de pui ies senzațional de crocante. Trei rețete de făcut acasă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Primele imagini din apartamentul lui Andrei Versace. Casa este deranjată încă de la intrare VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Peste 40 de Migranți Pierd Viața în Incendiul unei Ambarcațiuni în Haiti
MediaFlux
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'