Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, şi viceprimarul Szoke Domokos au fost reţinuţi de procurorii DNA, într-un dosar în care sunt suspectaţi de fapte de corupţie, unele comise în legătură cu concesionarea locurilor de parcare din municipiu.
Citeşte şi: De ce a fost REŢINUT primarul de la Miercurea Ciuc. Acuzaţiile DNA
Procurorii DNA i-au reţinut iniţial pentru 24 de ore pe primarul Raduly Robert Kalman şi viceprimarul Szoke Domokos, după ce aceştia au fost audiaţi mai multe ore, în noaptea de miercuri spre joi.
Raduly Robert Kalman şi Szoke Domokos urmeasă să fie duşi joi la instanţă cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise în perioada 2007 – 2015.
Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 29.04.2015, a lui RADULY ROBERT – KALMAN, primar al municipiului Miercurea Ciuc, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, (2 infracțiuni), instigare la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese, precizează DNA, într-un comunicat de presă.
SZOKE DOMOKOS, viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, este acuzat, la rândul său, de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, (4 infracțiuni) şi instigare la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale.
Potrivit procurorilor, în calitatea sa de primar, Raduly Robert-Kalman „a aprobat ilegal o autorizație de construcție pe baza unor documentații incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care își desfășoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia. „
otodată, în perioada iulie – septembrie 2014, „în condițiile în care Casa de Cultură a Sindicatelor – Filiala Miercurea Ciuc acumulase datorii și față de aceasta s-a deschis procedura de insolvență, în calitatea sa de primar, inculpatul Raduly Robert – Kalman a determinat o persoană, desemnată de instanță să fie administrator judiciar al debitoarei, să accepte vânzarea către Primăria Miercurea Ciuc, la un preț subevaluat, a unui imobil deținut de casa de cultură. În acest scop, s-a stabilit să fie desemnat un evaluator, astfel încât acesta să menționeze degradări și uzuri inexistente, apte să justifice o evaluare a imobilului situată sub cea reală.”
Procurorii mai spun că „Raduly Robert-Kalman și Szoke Domokos în calitate de primar, respectiv viceprimar, au aprobat efectuarea de plăți nejustificate, în mai multe tranșe, în favoarea S.C. Topo Service S.A. în lipsa recepției legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă. Plățile nejustificate s-au efectuat în baza unui contract încheiat între primăria Miercurea Ciuc cu S.C. Topo Service S.A., în care s-a menționat inițial prețul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act adițional .”
Szoke Domokos, în calitate de președinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitație organizată de primăria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare zonă verde, în valoare estimată de 1.320.170 lei, a acceptat și declarat câștigătoare o ofertă neconformă depusă de către S.C. GARDEN CENTER GRUP S.R.L. din București, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentații neconforme realității care atesta lucrări pentru suprafață de teren mai mare decât cea reală.
După executarea lucrărilor, Szoke Domokos a semnat și avizat documentații justificative prin care au fost acceptate plățile pentru lucrări aferente unei suprafețe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală.
A mai rezultat comiterea unei infracțiuni de abuz în serviciu, de către Szoke Domokos, ce a constat în luarea autoturismului de serviciu, din dotarea primăriei, și deplasarea cu el strict în interes personal, de la domiciliul din Miercurea Ciuc, în perioada 18-21.07.2014, în concediu la rude din jud. Tulcea. Cheltuielile cu combustibilul au fost imputate Primăriei Mun. Miercurea Ciuc, iar valoarea combustibilului și uzura autovehiculului constituie prejudiciu material cauzat Mun. Miercurea Ciuc.”, se arată în comunicatul DNA.