70 de ani de la prima demonstraţie muncitorească de 1 Mai din România

1 MAI. În 1889, Federația Americană a Muncii și Internaționala a II-a Socialistă au decis ca ziua de 1 Mai să fie o zi a muncitorilor. Primele manifestații au avut loc în 1890, atât în SUA, cât și în principalele țări europene, fiind marcată prin manifestații de stradă și mitinguri sau prin diferite manifestări și concursuri distractive.
Alina Costache
01 mai 2015, 09:14
70 de ani de la prima demonstraţie muncitorească de 1 Mai din România

1 MAIZiua de 1 Mai a fost marcată, în România, începând din 1890, prin organizarea de petreceri câmpenești. Primele demonstrații muncitorești organizate la noi în țară au avut loc în 1945, la București, iar ultimele s-au desfășurat în 1971.

1 MAIÎn anii următori, s-a renunțat la parada de 1 Mai, ziua fiind marcată prin adunări numite ”populare”, care aveau loc fie pe Stadionul Republicii, care beneficia de instalație de nocturnă, fie la Pavilionul Expoziției Economiei Naționale — azi Romexpo, fie la Sala Palatului. Erau prilejuri de omagiere a cuplului Ceaușescu.

În 1945, în condițiile în care cel de-al Doilea Război Mondial nu se încheiase, iar pe teritoriul României se aflau trupele sovietice, a avut loc prima demonstrație ”a oamenilor muncii”.

Au defilat, cu acest prilej, toate categoriile sociale. Potrivit Agerpres, au fost văzute pe străzile Bucureștilor care alegorice ale principalelor întreprinderi din Capitală, sportivi, tineri.

Ziarul ”România Liberă” din data de 4 mai 1945, consemna: ”Timp de opt ore valuri uriașe de cetățeni, precum și sute de care alegorice simbolizând efortul pentru ridicarea producției și democratizarea țării au defilat prin fața Guvernului”.

Citeşte şi ZIUA MUNCII în bancuri: Cum pregăteşte românul grătarul de 1 MAI

Același ziar amintea: ”Vin muncitorii ceferiști. Carele lor alegorice stârnesc entuziasmul mulțimii (…) vin munictorii din uzinele Laromet… Vin uzinele. Sute de mii de oameni înegresc străzile, trec spre piața Victoriei (…) Actorii se scurg spre piața Victoriei. În spatele lor gazetarii. Vin la rând Libertatea, Scânteia, România Liberă, Jurnalul (…)”.

”(…) Trec petetiștii într ‘un car în care au o întreagă instalație de telegrafie, trec muncitorii tipografi, cu o instalație de tipărit în mașină, tipăresc chiar pe parcurs manifeste și le aruncă mulțimii, trec spitalele cu medici în halate albe (…)”.

”(…) Trec reprezentanții tuturor breslelor, trece Sportul popular în costumele întrecerilor sportive, trec tinerii progresiști, vin pionierii, vin reprezentanții poliției democrate, vin fabricile de avioane, vin ucebiștii, în bluzele lor de lucru (…) vin formațiunile Apărării Patriotice, Uniunea Patrioților, foștii deținuți politici din lagăre, vine armata, nădejdea și mândria țării”.

Era, pentru prima dată, când avea loc o demonstrație de asemenea proporții, după modelul sovietic.

1 MAIAstăzi, în cele mai multe state, ziua de 1 Mai este zi liberă — numită Zi a muncii sau a muncitorilor. Nu sunt puține statele în care, în această zi, au loc manifestații ale sindicatelor care folosesc acest prilej pentru a-și face publice revendicările sociale sau profesionale.

Citeşte şi: Victor Ponta, de 1 MAI: România este o ţară a oamenilor muncitori

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Toți șoferii, la control. Se rețin permisul și talonul auto. Nu se mai acceptă încălcarea acestor reguli
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
S-au găsit etichete FALSE la Kaufland! O româncă a spus adevărul! Răspunsul companiei
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Nu ai chef să gătești? Află cum poți prepara rapid un sandvici cu halloumi și gem de caise
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau în chirie. Proprietarii îi pot da afară imediat. Trebuie să aibă acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
ȘOC în SUA! Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP să o BATĂ pe KAMALA HARRIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...