Băsescu: Am cerut SRI să privescă atent la fapte de corupţie cu fonduri europene VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că o prioritate pe care SRI trebuie să şi-o fixeze pentru 2012 este urmărirea fondurilor europene, şeful statului indicând două zone problematice, respectiv cea a consultanţilor şi cea a semnării contractului după desemnarea câştigătorului.
Romania TV
23 mart. 2012, 13:36
Băsescu: Am cerut SRI să privescă atent la fapte de corupţie cu fonduri europene VIDEO

El a spus, în contextul în care se referea la priorităţile SRI pe anul 2012, că a avut o discuţie despre „accesarea de fonduri europene”.

„Am avut o discuţie cu colegiul de conducere al Serviciului, am stabilit câteva zone în care trebuie să se dea atenţie şi vreau să cred că se face o prioritate din acest lucru”, a spus preşedintele, citat de Mediafax.

„Ca să nu fie vreo taină: până acum ne-am obişnuit să ne uităm la modul de desfăşurare a licitaţiilor. Bună treabă, dar senzaţia pe care eu o am, şi am împărtăşit-o şi prim-ministrului, este că, spre exemplu, la contractele mari fraudele nu se fac la desemnarea câştigătorului. Comisiile sunt foarte mari, sunt greu de creat influenţe pentru toţi cei 20,30, 50 de membri ai comisiei. Consultanţa de la Bruxelles e şi ea prezentă. Deci, de regulă, licitaţiile mari sunt foarte greu de falsificat”, a spus preşedintele.

El a declarat că vrea să tragă „un semnal public pentru amatori”: „Senzaţia mea este că întârzieri şi acte de corupţie apar după desemnarea câştigătorilor, în cadrul negocierii contractelor de executie. Acolo se introduc clauze care să favorizeze pe constructori şi, de regulă, în defavoarea statului”.

„O altă zonă în care am cerut SRI să privească cu atenţie la acte de corupţie este zona de consultanţă, unde domnii consultanţi îşi fac aranjamentele cu constructorul şi se trece cu vederea peste lucruri de calitate îndoielnică. Iar consultanţa este plătită din bani europeni. Sau, dacă lucrarea este de bună calitate, nu se vizează factura până când domnul consultant nu este bucurat de constructor cu un procent din valoarea facturii, ceea ce duce la întârzieri uriaşe în decontarea facturii”, a mai spus preşedintele.

El a zis că este un grad foarte ridicat de contractare a lucrărilor la ministere, România fiind una dintre ţările cu cel mai mare grad de contractare a proiectelor din bugetul European 2007- 2013.

„În schimb, când venim la decontarea cheltuielilor, la trimiterea facturilor, apar foarte multe probleme”, a adăugat preşedintele.

„Sunt îngrijorat că la AND este şi acum în negociere cu contract al cărui câştigător a fost desemnat de şase luni. Ce aşteaptă AND? Iată elemente care fac parte din atenţia pe care toate instituţiile statului trebuie să o dea banilor e uropeni. Şi eu cred că (este vorba despre) informaţiile despre cele două zone – perioada de semnare a contractului de la desemnarea câştigătorului, care trebuie scurtată foarte mult – 7,10 zile – şi o atenţie consultanţilor. Sunt prea mulţi consultanţi care au prea puţini oameni. Deci şi urmărirea fondurilor comunitare devine o prioritate a structurilor de informaţii. Nu numai a SRI-ului, ci şi a structurilor Ministerului de Interne”, a spus preşedintele.

Pe de altă parte, şeful statului a arătat că SRI a pus la dispoziţia decedenţilor politici circa 6.500 de informări privind posibilitatea comiterii unor fapte de corupţie de către funcţionari ai statului. Jumătate dintre aceste informări au fost remise autorităţilor centrale şi jumătate celor de la nivel local.

„SRI este structura statului care desfăşoară cea mai completă acţiune de prevenire a cazurilor de corupţie. De la primele semnale, decidenţii politici sunt avertizaţi asupra unei situaţii din Marmureş sau din Dolj sau de la ministerul nu ştiu care şi acestea sunt primele semnale. Dacă decidentul politic ia din vreme decizia nu se mai ajunge la anchete, condamnări, iar îndepărtatea persoanei din structuri este măsura care trebuie luată de regulă”, a spus Băsescu.

El a avertizat că amânarea unei decizii va provoca şi costuri politice. „Dacă decizia de partid că «este omul nostru şi nu îl schimbăm» este mai puternică decât realitatea semnalului se ajunge la plata facturii şi acest lucru l-am văzut întâmplându-se în foarte multe cazuri”, a declarat preşedintele Băsescu.

Acesta susţine că politicienii nu mai pot miza pe impunitate în faţa legii în condiţiile în care colaborarea dintre procuratură, poliţie şi serviciile de informaţii s-a intensificat, iar rezultatele au început să apară. „Niciun om politic sau din justiţie sau din orice altă activitate, chiar din sectorul privat, nu mai poate sta liniştit, pentru că statul român şi-a dezvoltat capacităţi de culegere de informaţii care fac puţin probabilă comiterea de infracţiuni importante fără ca acestea să nu ajungă în faţa justiţiei”, a apreciat şeful statului.

„Atmosfera creată este una care parcă dă senzaţia că s-a ajuns la un nivel de corupţie ridicat. Suntem departe de a fi la cel mai ridicat nivel de corupţie din perioada postdecembristă, dar suntem în faza în care instituţiile statului luptă real cu corupţia”, a precizat Băsescu.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diana Șoșoacă acuză Europa că a „distrus România” în primul său discurs din Parlamentul European
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'