Cine a inventat pianul

"Cine a inventat pianul" este propunerea GOOGLE pentru logo-ul de pe 4 mai, care se vrea o sărbătorire a lui Bartolomeu Cristofori.
Romania TV
03 mai 2015, 21:10
Cine a inventat pianul

CINE A INVENTAT PIANUL? Un instrument minunat si totodata maiestuos. Un instrument muzical ce aduce bucurie in sufletele celor care il asculta sau celor care stiu sa ii atinga clapele intr-un mod muzical si armonios. Muzica este o arta, iar pianul intareste aceasta expresie. Pianul este un instrument muzical ce face o orchestra intregita. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat pianul? Ei bine, haideti sa aflam impreuna istoria acestui instrument.

Pianul este un instrument muzical cu claviatura. Sunetul este produs de coarde metalice fixate pe o placa de rezonanta din lemn, lovite de cioncanele actionate prin intermediul claviaturii. Lungimea coardelor determina frecventa sunetului produs.

Povestea pianului incepe cu primul sau stramos, aparut pe la jumatatea secolului al XII-lea, si anume moncordul cu clape, ulterior, adaugandu-i-se mai multe coarde si devenind mult mai cunoscutul clavicord. Clavicordul a ajuns sa aiba zece coarde la inceputul secolului al XV-lea, fiecare din acestea producand cel putin doua note muzicale.

Clavecinul, un alt instrument premergator pianului, producea sunete atunci cand la atingerea clapelor, coardele erau ciupite de pene de lemn. Dezavantajul acestui instrument era acela ca cel care canta nu putea sa ofere dinamism muzicii. Des utilizat timp de aproximativ 200 de ani, pana in secolul al XVIII-lea claviatura ajungand la opt octave, clavecinul pierde treptat teren in fata unui nou instrument, pianul.

In anul 1709, un fabricant de clavecine din Padova, Italia pe nume Bartolomeo Cristofori, incepe fabricarea primului mecanism bazat pe principiul atingerii coardelor cu ciocanele fara ca acestea sa ramana in contact cu coardele dupa producerea sunetului. Astfel a fost inventat pianul sau pianoforte. Numele de “pianoforte”, mentinut pana in 1850, a venit tocmai de la principiul de functionare a instrumentului care permitea obtinerea unui sunet clar si variat, mai scurt sau mai lung, mai incet sau mai tare, in functie de dorinta celui care canta. Impactul ciocanelelor asupra coardelor era in mainile instrumentistului prin actionarea clapelor si avand si pedale cu ajutorul carora controla forta impactului. Din cele aproximativ 20 de piane construite de Bartolomeo Cristofori de-a lungul vietii, doar trei se mai pastreaza in zilele noastre in muzee din Europa si SUA.

In zilele noastre pianul este un instrument foarte raspandit in lume, sub forma lui normala, avand coardele asezate pe orizontala sau pianina, o forma a pianului cu coardele pe verticala, acesta ocupand mai putin spatiu si ideal pentru studiul acasa.

Pianul este un instrument foarte important si joaca un rol crucial in muzica clasica, jazz, muzica de filme, in televiziune sau alte genuri muzicale complexe. O mare parte din compozitori sunt si foarte buni pianisti, totul datorita faptului ca claviatura pianului ofera o metoda usoara a melodicitatii complexe si un efect armonic foarte bun, astfel pianul este folosit si ca instrument pentru compozitii muzicale.

Un instrument minunat si nelipsit dintr-o orchestra sau din casa unui compozitor. Pianul a devenit popular prin splendoarea armonica ce o poate oferi, iar noi nu putem nega faptul ca acest instrument isi va avea mereu loc printre cele mai fascinante instrumente.

Acum ati aflat cine a inventat pianul si cat de inspirat a fost inventatorul pianului sa construiasca un astfel de instrument. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Cine a inventat pianul? Există mai multe tipuri de pian

Pianină (pian vertical)

Instrumentul cunoaște două forme constructive distincte:

Pianul cu coadă, în care corzile sunt dispuse pe orizontală într-o carcasă din lemn sprijinită, de obicei, pe trei picioare. Pianele cu coadă se împart, în funcție de lungime, în următoarele categorii:

Pian cu coadă scurtă (lungime ~140–180 cm);

Pian cu coadă medie (lungime ~180–230 cm);

Pian cu coadă lungă (lungime ~230–300 cm) – cele mai lungi de ~240 cm sunt piane de concert.

Pianina, în care corzile și carcasa sunt dispuse în plan vertical, pentru a ocupa mai puțin spațiu. Poate avea înălțimi variabile.

Calitatea sonoră a unui pian este proporțională, de regulă, cu lungimea acestuia (respectiv înălțimea, pentru pianine), mai ales în ceea privește claritatea și puterea registrului grav. Aceasta se explică prin posibilitatea utilizării, în pianele cu coadă lungă, a unor corzi mai lungi și a unor plăci de rezonanță mai bine adaptate frecvențelor diferite produse de corzi.

Piane electrice

Un pian electric este un pian care produce sunete mecanice care sunt transformate în semnale electronice cu ajutorul unor doze electromagnetice. Spre deosebire de sintetizator, pianul electric nu este un instrument electronic ci unul electro-mecanic. Primele piane electrice au fost inventate la sfârșitul anilor 1920.

  • Superpianul lui Emerich Moses Spielmann (1927)
  • Pianul Neo-Bechstein (1931)

DailyBusiness
Când vor fi virați banii pe cardurile de alimente în decembrie. În unele orașe cardurile vor fi alimentate mai devreme
Spynews
Cum s-au cunoscut Diana Bulimar și iubitul ei, Radu Dumitrache. Cei doi au planuri de nuntă și participă în noul sezon Power Couple
Bzi.ro
Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie de Victor Cornea! Unde a avut loc momentul emoționant!
Fanatik.ro
Divorț neașteptat în showbiz. Un cunoscut cântăreț și soția lui și-au spus adio după aproape 30 de ani împreună
Capital.ro
Călin Georgescu a mințit. Adevărul a ieșit la suprafață. Cu cine a fost surprins
Playtech.ro
Reacția unei turiste din Italia când a văzut decorațiunile din București: ”E atât de...
DailyBusiness
Alegeri prezidenţiale 2024. TikTok a recunoscut că l-a cenzurat pe Călin Georgescu: „A intrat în shadowban”
Adevarul
Tudor Chirilă, mesaj pentru politicieni: „Voi ați creat monstrul numit extremism, ați vrut să operați cu o sperietoare mare”
wowbiz.ro
Dezvăluirea sfâșietoare pe care Helmut Duckadam i-a făcut-o lui Mitică Dragomir, despre situația financiară! Abia și-a putut stăpâni lacrimile când și-a auzit prietenul spunând asta: „M-am simțit eu umilit”
Spynews
Vești bune pentru români! Copiii vor primi vouchere de 1.500 lei în anul 2025! Cine poate să beneficieze
Spynews
Cristina Pucean, declarație de dragoste pentru Bogdan de la Ploiești! Imaginea cu care confirmă că formează din nou un cuplu | FOTO
Evz.ro
Momentul în care s-a decis soarta lui Ceaușescu. Avea zilele numărate
Ego.ro
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Prosport.ro
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
kanald.ro
Helmut Duckadam a fost incinerat. Familia „Eroului de la Sevilla” a organizat o ceremonie privată 
Cancan.ro
Elena Lasconi, declarație năucitoare despre Călin Georgescu: 'Mă întreb dacă e om, pare un…'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Anunțul venit de la Parchetul General
StirileBZI
Cât costă un brad de Crăciun 2024! Românii au crezut că nu văd bine!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
stirilekanald.ro
Ucisă și îngropată pe câmp! Părinții Teodorei o plâng cu lacrimi amare: „Tremură carnea pe mine”
substantial.ro
Jurnaliștii Snoop.ro amenințați după o investigație despre influențe rusești la prezidențiale
MediaFlux
LOVITURĂ FINALĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! S-a DESCOPERIT REȚEAUA!
Shtiu.ro
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Puterea.ro
Preţurile apartamentelor noi şi vechi în marile oraşe. Care este noul oraş în care au explodat preţurile