Zece scaune goale în Parlament. Opoziţia acuză Guvernul de abuz

Nu mai puţin de zece mandate de parlamentari sunt vacante în acest moment. Deşi legea impune alegeri parţiale pentru ocuparea lor, actorii politici par puţin interesaţi de un asemenea scrutin. Democrat-liberalii invocă argumente de ordin financiar în condiţiile în care alegerile la termen sunt aproape. Social-democraţii vorbesc însă de un abuz.
Adrian Ilie
24 mart. 2012, 09:47
Zece scaune goale în Parlament. Opoziţia acuză Guvernul de abuz

Fie dezamăgirea, fie tentaţia unor sinecuri bine plătite la stat i-a făcut pe unii parlamentari să demisioneze.

Înaintea introducerii votului uninominal, locurile rămase libere prin demisie erau ocupate imediat de către următorii aflaţi pe lista partidului de care aparţinea parlamentarul demisionar.

Votul uninominal a complicat situaţia în sensul că impune organizarea de alegeri parţiale în colegiul vacant. Astfel au ajuns în Parlament deputaţii Mariana Câmpeanu (PNL), Florin Tătaru (PSD), Teo Trandafir (PDL) şi Adrian Rădulescu (PDL).

Pe măsură însă ce se apropie finalul legislaturii, un numări crescând de parlamentari au renunţat la funcţie, iar Guvernul a tergiversat convocarea alegerilor parţiale. Actualmente, sunt 8 locuri vacante de deputat şi 2 de senator.

Deşi Legea electorală prevede ca alegerile parţiale să fie organizate în 90 de zile de la vacantarea unui loc de parlamentar, apropierea alegerilor a făcut ca Guvernul să tergiverseze organizarea alegerilor, în lipsa unei decizii a coaliţiei de guvernământ privind convocarea la urne a electoratului din colegiile fără parlamentar.

Potrivit articolului 48, alineatul 17 din Legea electorală, „alegerile parţiale se organizează doar dacă nu ar urma să aibă loc cu mai puţin de şase luni înainte de termenul stabilit pentru alegerile parlamentare”. Teoretic, timp ar mai fi, însă apropierea alegerilor generale face un post de deputat pe doar câteva luni face această funcţie foarte puţin ispititoare.

Liderul de grup al deputaţilor PDL, Mircea Toader nu crede că mai au rost alegeri parţiale. „Eu unul nu aş susţine, e o cheltuială fără rost a statului. Pentru un mandat de 6-7 luni… Cine se duce? Nici nu cred că am găsi candidaţi”, a declarat Toader pentru RTV.NET.

Însă omologul său de la PSD, Mircea Duşa, reclamă faptul legea a fost încălcată deoarece Guvernul trebuia ca, în 90 de zile de la vacantare, să organizeze alegeri în colegiile respective. „Guvernul avea această obligaţie şi nu a respectat-o. A comis un abuz. Mi-aţi dat o idee să pot face luni scandal pe tema asta”, a declarat Duşa pentru RTV.NET.

În octombrie 2011, Doru Claudian Frunzulică (UNPR) a demisionat din Camera Deputaţilor pentru a deveni, cu un mandat de 5 ani, membru în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Atunci opoziţia a acuzat că numirea sa a fost „plata trădării”, deoarece în iunie Frunzulică demisiona din PSD pentru a intra în partidul lui Gabriel Oprea.

Tot în octombrie, deputatul UDMR Petru Lakatos a fost numit consilier la Curtea de Conturi pentru 9 ani, durată mai mare decât cea a două mandate de deputat.

Tot sinecurile au subţiat rândurile senatorilor puterii. Gyerko Laszlo (UDMR) fost numit la începutul anului consilier la Consiliul Concurenţei, iar Mircea Cinteză (PDL) a dat funcţia de senator pentru un loc în Colegiul Medicilor Bucureşti.

În februarie, Adriana Săftoiu (PNL), deputat de Prahova, a demisionat din Parlament afirmând în ultimul său discurs în plen că este dezamăgită de modul în care forul legislativ îşi face treaba şi, mai ales, de prestaţia deputaţilor aflaţi la primul mandat.

Tot atunci, deputatul de Cluj Vasile Soporan (UNPR) a anunţat că demisionează invocând considerente personale.

Săptămâna aceasta, pedelistul Dragoş-Adrian Iftime, deputat de Vaslui, a demisionat, fără a oferi o explicaţie publică pentru gestul său.

Problemele de sănătate au fost menţionate de către Teo Trandafir. De altfel, aceasta a intrat mai târziu în Parlament, fiind aleasă în colegiul 19 Bucureşti, în urma demisiei Danielei Popa (PC) pentru un post la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, în ianuarie 2010. Nici succesoarea sa, Teo Trandafir (PDL), nu a apucat să reprezinte prea mult interesele celor din colegiu. A reuşit să-şi irite colegii de partid votând în favoarea unei moţiuni de cenzură a opoziţiei şi apoi boala a ţinut-o departe de Palatul Parlamentului. Finalmente, a demisionat după ce nu mai fusese văzută la Camera Deputaţilor mai bine de un an.

În fine, au existat şi două decese. Locul vacant de cel mai multă vreme este cel ocupat anterior de către Liana Dumitrescu, care a murit în ianuarie 2010. Din punct de vedere legal, locul ei este singurul care nu poate fi ocupat deoarece reprezenta comunitatea macedoneană şi era aleasă la nivel naţional. Tot prin deces, al lui Pàlfi Mozes Zoltan, în august 2011, a fost vacantat un mandat de deputat de Cluj.

 

 

 

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Subprefectul de Călărași, în imagini greu de privit. Deputatul social democrat a demisionat. Update
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Virgil Popescu: Nu Există Risc de Blackout în România
MediaFlux
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! Schimbări majore de PLAN
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'