Adrian Candu susține că a publicat ‘varianta raportului așa cum a primit-o’, în limba engleză, gestul său intervenind înainte de întâlnirea pe care o are programată pentru marți cu reprezentanți ai societății civile și ai presei cu profil economic, informează Europa Liberă.
La începutul lunii aprilie, Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei instituții bancare — Banca de Economii, Banca Socială și Unibank — reprezentând aproximativ o treime din activele bancare ale țării, acordaseră credite care totalizau un miliard de dolari (890 milioane de euro), adică 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării. Destinatarii acestor credite nu sunt identificați și se pare că banii s-au volatilizat pur și simplu. În prezent, cele trei bănci se află sub administrația specială a Băncii Naționale de la Chișinău pentru a evita falimentul, informează Agerpres.
Citeşte şi Republica Moldova: Primele rezultate ale anchetei privind MILIARDUL de dolari dispărut la Chişinău
‘Am decis să public raportul Kroll și îmi asum responsabilitatea pentru această acțiune. O fac deschis, fără să mă ascund după surse anonime, pentru că dezbaterea pe această temă capătă accente false’, a declarat Andrian Candu într-o postare pe blogul său, după ce firma americană nu a fost de acord cu publicarea documentului.
‘Ca politician consider că opinia publică trebuie să aibă acces la acest document, plătit din banii cetățenilor, să-l analizeze și să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat în ultimii ani la Banca de Economii’, a explicat Candu.
Președintele legislativului moldovean mai spune că a decis să facă public raportul, fără să aibă aparent aprobarea companiei Kroll, pe motiv că ‘situația din Moldova și responsabilitatea noastră de a fi transparenți cu cetățenii ne obligă să ne adaptăm deciziile la realitățile momentului…’, potrivit postului de radio Europa Liberă.