ALEGERI în Marea Britanie: Conservatorii şi laburiştii fac ultimele eforturi pentru a convinge indecişii

Premierul conservator David Cameron şi rivalul său laburist, Ed Milliband, au străbătut regatul în lung şi-n lat, într-un ultim efort electoral de a-i convinge şi pe britanicii apatici şi indecişi să iasă la vot. Opţiunile acestui segment al votanţilor britanici este foarte important pentru rezultatul alegerilor, deoarece reprezintă aproximativ 20%.
Sânziana Stancu
06 mai 2015, 09:43
ALEGERI în Marea Britanie: Conservatorii şi laburiştii fac ultimele eforturi pentru a convinge indecişii

Alegerile legislative din Regatul Unit al Marii Britanii, care se desfăşoară în data de 7 mai 2015, se anunţă ca fiind „cele mai strânse” din ultimii 41 de ani în privinţa opţiunilor electoratului pentru viitorul partid care se va afla la putere.

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat cu câteva zile înaintea alegerilor legislative şi publicat miercuri de tabloidul The Sun, principalele tabere rivale – conservatorii şi laburiştii- ar realiza un scor foarte strâns, chiar la egalitate, de 33% – un scor aproape identic cu previziunile electorale indicate de alte sondaje de opinie realizate la începutul anului. 

Toate acestea sugerează o mare apatie a electoratului britanic, sătul de campaniile electorale lipsite de entuziasm ale premierului conservator David Cameron şi ale principalului său rival, liderul laburist Ed Miliband. Cei doi lideri nu au reuşit astfel să obţină mai mult în favoarea lor de la electoratul apatic. Atmosfera generală a alegerilor sugerează mai degrabă indiferenţă faţă de politică.

Alianţe

Dacă, în urma alegerilor din 7 mai, Parlamentul nu va avea majoritate absolută, şefii celor două partide principale vor fi obligaţi să facă facă alianţe cu formaţiunile politice mai mici. De aceea, Cameron şi Miliband au pornit într-o campanie electorală contra cronometru, în ultima zi , pentru a-i atrage, fiecare de partea sa, pe cei indecişi al căror eventual vot este evaluat la cel puţin 20%.

„Marea Britanie se va confrunta joi cu o alegere categorică, între un guvern laburist care îi va pune pe primul plan pe cetăţeni şi un guvern conservator care va luicra numai în favoarea celor privilegiaţi”, a spus Miliband, marţi, la Birmingham(centrul Angliei) . Liderul laburist a profitat de ocazia şi a reamintit şi de „promisiunile nerespectate” ale conservatorilor care ar fi neglijat sistemul public de sănătate  – NHS – atât de folositor britanicilor, pe care l-ar fi pus în mare pericol din cauza sistemului de finanţare.

La rândul lui, liderul conservator şi-a criticat rivalul într-un interviu acordat agenţiei Press Association. „Ed Milliband este prea antibusiness (…) cred că este o persoană foarte periculoasă pentru ţara noastră”, a spus Cameron, referindu-se la riscul unei eventuale alianţe între laburişti şi scoţienii din SNP – partid de stânga, care ar putea câştiga vreo 50 de locuri.

Pe un ton asemănător, ministrul de Finanţe, conservatorul George Osborne, a estimat că o eventuală victorie a laburiştilor „va anula în 5 minute” cei 5 ani de reforme. 

Cei mai mulți investitori relativizează amploarea șocului care ar reprezenta revenirea stângii la putere și susțin că conservatorii, cu promisiunea lor de a organiza un referendum privind o posibilă ieșire din Uniunea Europeană (UE), sunt, de asemenea, „purtători de incertitudine”.

Independenţa Scoţiei

Dacă la început nu era hotărât cu privire la posibilitatea unei alianțe cu SNP, Ed Miliband s-a arătat mult mai categoric în aceste ultime zile ale campaniei electorale. El a promis că nu va face „niciun târg” cu naționaliștii scoțieni al căror scop este independența Scoției. Într-un asemenea context, partenerii de coaliţie cei mai respectabili ar rămâne, atât pentru conservatori cât şi pentru laburişti, liberal-democraţii aduşi de Nick Clegg, care guvernează alături de conservatori don 2010.

Discuţii pe această temă au fost exprimate la postul BBC4, unde vicepremierul  Nick Clegg a declarat că va discuta în primul rând cu partea care va primi „cel mai bun mandat”, adică cele mai multe locuri în viitorul parlament, indidferent dacă vor fi  conservatori sau laburişti.

Liderul liberal-dmocraţilor care sunt gata să plătească prezența lor în guvern în ultimii cinci ani, prin pierderea a aproximativ jumătate din locurile lor, a avertizat împotriva formarea unui guvern minoritar care nu ar include partidul său.

Votul s-ar putea repeta înainte de Crăciun

„Ultimul lucru de care Marea Britanie ar avea nevoie ar fi al doilea vot înainte de Crăciun”, a avertizat el. Ultima oară când Marea Britanie a experimentat două alegeri a fost în 1974, când laburiştii au obţinut, în al doilea scrutin, în octombrie, să obţină majoritatea.

Alegerile au ţinut prima pagină a ziarelor britanice de miercuri. Financial Times titra „Graba de a stabili acorduri de coaliție durabile”. La rândul său, Daily Express, favorabil partidului anti-UE și anti-imigrație, UKIP, a publicat un mesaj al liderului partidului, Nigel Farage, prin care îndemna electoratul: „Votaţi  UKIP oriunde v-aţi afla”.

Publicaţia Times, care îl susține pe David Cameron a menționat că actuala coaliție a „luat decizii dificile pentru a stimula prosperitatea în Marea Britanie.” „Mâine aveţi de ales între a continua ritmul realizărilor sau să îl lăsați să se prăbuşească,” a scris cotidianul conservator.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, sâmbătă, 20 iulie 2024. Racul are de făcut alegeri dificile
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Viața acestor români se schimbă peste noapte. S-a dat cea mai așteptată lege
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Trebuie să plătească până pe 30 septembrie. S-a dat ordin în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'