ANI a transmis Camerei Deputaţilor solicitarea „în vederea aplicării sancțiunii disciplinare de revocare din funcție, respectiv pentru constatarea interdicției exercitării unei funcții sau demnități publice pe o perioadă de trei ani, Agenția a comunicat Camerei Deputaților raportul de evaluare a stării de incompatibilitate în cazul deputatului ADĂSCĂLIȚEI CONSTANTIN, rămas definitiv și irevocabil prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție”.
Potrivit unui comunicat de presă al ANI, la data de 23 martie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul lui ADĂSCĂLIȚEI CONSTANTIN împotriva sentinței nr. 251/2012 a Curții de Apel Iași, cu consecința menținerii ca legal și temeinic a raportului de evaluare emis de Agenția Națională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestuia.
„Agenția Națională de Integritate a constatat la 15 iunie 2012 faptul că ADĂSCĂLIȚEI CONSTANTIN, Consilier județean în cadrul Consiliului Județean Iași, la data finalizării raportului de evaluare, a încălcat regimul juridic al incompatibilităților, întrucât societatea comercială la care acesta era asociat a încheiat un contract în cuantum de 3.354 Lei cu o societate comercială al cărei unic acționar era C.J. Iași, încălcând, astfel, prevederile art. 90 din Legea nr. 161/2003.
Raportul de evaluare prin care Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate a fostului consilier județean ADĂSCĂLIȚEI CONSTANTIN, în prezent, deputat, se regăsește pe pagina de Internet a instituției, la secțiunea „Rapoarte de evaluare rămase definitive” (http://integritate.eu/A.N.I/Rapoarte-%C8%99i-audit.aspx).
Potrivit art. 25, alin. 3 din Legea nr. 176/2010, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate […] constituie temei pentru eliberarea din funcţie”. Persoana eliberată sau destituită din funcţie sau faţă de care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă, sau a încetării de drept a mandatului.”, precizează ANI.