Judecătorii CCR au discutat, miercuri, sesizarea PNL privind neconstituţionalitatea hotărârii Senatului prin care Dan Şova a fost scăpat de arestare.
CCR a dat câştig de cauză liberalilor, urmând să se decidă dacă se va da un nou vot sau nu în urma verdictului Curţii.
„În urma deliberărilor, CCR, cu majoritate de voturi, a constatat că Hotărârea Senatului nr. 32 din 25 martie prin care Senatul a constatat că nu au fost întrunite condițiile cerute de art. 24, alin. 4 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și de art. 173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviința reținerea și arestarea preventivă a senatorului Dan Șova, este neconstituțională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziții legale și regulamentare care contraveneau prevederilor art. 76, alin. 2 din Constituție”, se arată în minuta CCR.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Senatului.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, că se aşteaptă motivarea CCR şi publicarea în Monitorul Oficial pentru a se lua o decizie.
„Vom proceda conform Regulamentului. Vom analiza motivarea, vom sesiza Comisia Juridică şi vom proceda pentru punerea în aplicare a deciziei CCR. (…) Decizia CCR va fi pusă în aplicare, dar trebuie să aşteptăm publicarea ei”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Şeful Senatului a evitat să se pronunţe dacă se va relua sau nu votul în cazul cererii DNA de reţinere şi arestare a lui Da Şova.
PNL cere reluarea votului privind cererea DNA de reţinere şi arestare a lui Dan Şova.
„CCR ne-a informat că trebuie să reluăm votul pentru că aceasta este urmarea deciziei luate. Tot ce a incercat PSD, prin dl Tăriceanu, este in afara legii. Procedurile de vot trebuie reluate în plen, atât asupra raportului, cât şi a cererii.
Atrag atenţia conducerii Senatului din partea PSD şi dlui Tăriceanu că trebuie să supună votului plenului, imediat ce iese decizia CCR în MO, atât raportul Comisiei Juridice cât şi cererea Ministeurlui Justiţiei. Dacă nu se trece la reluarea votului, in mod normal, ca urmare a nulităţii acestei hotărârri, vom cere reluarea votului pe viciu de procedură. PSD şi dl Tăriceanu nu au de ales şi trebuie să reia votul şi să arate dacă îl apăă sua nu pe dl Şova”, a declarat senatorul PNL, Cristian Bode.
Înainte de şedinţă, președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, sugera că votul ar trebui reluat în cazul ân care hotarârea va fi declarată neconstituţională.
CITEŞTE ŞI CAZUL ŞOVA, tranşat la CCR. Augustin Zegrean: Noi nu ridicăm imunităţi şi nici nu încuviinţăm arestări
Zegrean preciza că judecătorii CCR nu ridică imunități și nici nu încuviințează, sau nu, arestări, ci doar se vor pronunță miercuri asupra constituționalității hotărârii senatorilor în cazul Șova.
Întrebat dacă votul din Senat ar putea fi reluat în cazul invalidării hotărârii din 25 martie, Augustin Zegrean a răspuns: „Dacă hotărârea ar fi invalidată, nu ar mai exista o hotărâre și atunci ar trebui să ia o altă hotărâre”.
El a subliniat că „totdeauna” CCR dă hotărâri „foarte clare”. De asemenea, întrebat dacă crede că senatorii au ignorat, cu bună știință, Constituția, la votul din 25 martie, Zegrean a răspuns: „Nu. Nu cred. Eu mai degrabă aș spera că n-au cunoscut-o”.
În 23 aprilie, viceliderul grupului PNL din Senat, Tudor Barbu, a anunțat că liberalii depun la CCR o contestație cu privire la hotărârea adoptată în cazul Șova.
Tot în 23 aprilie, președintele CCR, Augustin Zegrean, declara că, în cazul în care va fi declarată neconstituțională hotărârea Senatului în cazul Șova, se va relua votul și se adoptă o altă hotărâre.