Conf. dr. Horaţiu Moldovan, doctorul inimilor din Fundeni: Este greu să pătrunzi acest sistem profund mafiot

MEDIC ÎN ROMÂNIA. Peste 14.000 de medici au plecat din România în ultimii cinci ani. În acest moment, sunt în medie aproape doi medici la mia de locuitori, mult sub nivelul celorlalte ţări din Uniunea Europeană. Conf. dr. Horațiu Moldovan a declarat pentru RomaniaTV.net că cei care aleg să trăiască în străinătate n-o fac decât din cauza că le este greu în propria ţară.
Roxana Gagiu
15 mai 2015, 06:45
Conf. dr. Horaţiu Moldovan, doctorul inimilor din Fundeni: Este greu să pătrunzi acest sistem profund mafiot

MEDIC ÎN ROMÂNIA. Sănătatea în România este un pacient cu pulsul în cădere liberă. Cu fiecare medic care pleacă să lucreze afară, pulsul mai scade puţin. Am ajuns în pragul unei crize de personal medical.

Peste 14.000 de medici au plecat din ţară în ultimii cinci ani. Dezamăgiţi de salarii şi de condiţiile de muncă, ei aleg să plece peste hotare şi să lase în urmă un sistem cu multe deficienţe. Trist şi alarmant. Totuşi, există medici care ies din tipar cu devotamentul lor pentru medicină.
 
Doctorul Horațiu Moldovan este unul dintre cei care a decis să facă medicină în propria ţară după ce ani de zile a lucrat în Franţa, Anglia, Germania, Statele Unite ale Americii. A primit ofertă pentru postul de şef de clinică în Emiratele Arabe Unite, cu un salariu de un milion de dolari pe an. Nu l-a tentat pentru că „românii ar trebui să trăiască în România”.
 
Conf. dr. Horațiu Moldovan, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgenţa pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C.C. Iliescu”, s-a născut într-o familie de medici unde dragostea pentru semeni a fost întotdeauna mai presus de orice. Bunicul şi părinţii au fost doctori. Obţiunea pentru medicină a venit firesc în anii adolescenţei. A fost atras natural de chirurgia cardiacă pentru că tatăl său a fost cardiolog şi a trăit în acest mediu încă din copilărie.
 
Prima zi în cadrul muncii a fost pe 22 decembrie 1989. Când soarta României era în mâinile revoluţionarilor, Moldovan îmbrăca pentru prima dată halatul de medic specialist. Ambiţios, serios şi devotat maseriei, tânărul medic pătrunde în sistemul medical românesc cu planuri măreţe.

Dr. HORATIU MOLDOVAN a făcut parte din grupul celor care au introdus chirurgia coronariană în Clinica de la Spitalul Fundeni din Bucuresti şi din ţară, după mai multe stagii de specializare în clinici cu experienţă din Europa de Vest şi SUA. O preocupare deosebită a avut în domeniul chirurgiei vasculare majore şi anume în chirurgia disecţiei acute de aortă şi chirurgia anevrismelor aortei toracice, realizând practic primele operaţii de acest fel în ţara noastră şi constituind una din experienţele cele mai importante în acest domeniu.

De asemenea, a participat la primele implantări de balon de contrapulsatie intraaortica, precum şi la primele implantari de cord artificial din ţara noastră.

Experienţa chirurgicală depăseşte 4.000 de intervenţii chirurgicale pe cord deschis şi 1500 de intervenţii vasculare efectuate ca prim operator. De asemenea, de-a lungul carierei, a participat la peste 10.000 de operaţii pe cord.

„Sistemul medical, feudal, incontrolabil, profund mafiot”

Cea mai mare dezamăgire a conf. dr. Horaţiu Moldovan este că sistemul sanitar românesc se află în pragul unui colaps iminent şi că promovările în sănătate se fac „în stil mafiot”.

„Sistemul medical românesc este în dezagregare, în dezmembrare. Este o realitate ceea ce spun. Bolnav e puţin spus. E din ce în ce mai bolnav şi se pare că nimic nu poate pune o ordine în acest sistem. Cei care sunt tineri aleg să plece în străinătate pentru că nu au nicio şansă în România. Pentru medicii tineri este imposibil să se valideze şi să se integreze în sistemul medical public pentru că este un sistem îngheţat, rigid şi dominat de o generaţie precedentă. Toate căile de dezvoltare sunt deţinute autocrat de alţi lideri care sunt pe viaţă. Există un mandarinat al fiecărei probleme. Unui doctor din sistemul public dacă i se dă să se ocupe de un salon il are pe viaţă, indiferent de rezultatele obţinute. Să nu mai vorbim dacă i se dă o clinică sau un institut. Este feudal, incontrolabil. Un tânăr nu are nicio şansă. Este foarte greu să penetreze acest sistem profund mafiot. Până nu moare unul, nu au nicio şansă. Dacă l-ai pus pe unul doctor într-un spital public e până închide ochii şi uneori anecdotic şi dincolo prin continuatorii lor. Îşi aduc copiii care preiau postul. V-a spus asta eu care provin dintr-o familie de doctori care au lucrat o viaţă întreagă într-un sistem public. M-a ajutat foarte mult. Așa mi s-a deschis această poartă. Nu ştiu dacă aş fi reuşit dacă nu aş fi fost fiul tatălui meu, probabil că nu. Ceea ce mă face să fiu împăcat cu mine însumi este că în mod evident eu m-am ridicat la înălţimea şansei pe care numele şi familia mea mi le-au dat. Am confirmat în mod evident drumul asta”, a mărturisit şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de urgenţa pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C.C. Iliescu”.

Cu o realitate atât de dură în faţă, doctorul crede cu tărie în evoluţia pozitivă a ţării noastre şi crede că se vor găsi soluţii chiar dacă acestea sunt dureroase. Crede că poporul român este genial şi este convins că va găsi calea.

Pentru el medicina este mai mult decât o profesie, este mai mult decât o ştiintă, este un mod de viaţa care creează satisfacţii mari. Deşi în fiecare dimineaţa la ora 07.00 este în Spitalul Fundeni unde opreşte, repară şi reporneşte inimi bolnave. Deşi în fiecare zi lucrează cel puţin 12 ore, doctorul spune că nu a obosit.

„Doctorii se simt în spital cum se simt actorii pe scenă. Niciun actor nu se plânge că joacă prea mult. Se plânge că nu este distribuit prea mult în rol”, spune şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de urgenţa pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C.C. Iliescu”.

Spitalul C.C. Iliescu are în acest moment cele mai bune dotari, tot ceeea ce este necesar. Este un spital mare, un spital de urgenţă care este solicitat până la limita de rezistenţă şi deseori se trece de această limită, după cum spune chiar conferenţiarul.

„Din păcate dotarile nu sunt noi şi sunt supuse unui grad ridicat de uzură din cauza ritmului foarte mare de intervenţii chirurgicale. În fiecare zi suntem solicitaţi să primim urgenţe din jumătatea de sud a României, numai noi, deşi sunt şi alte institute de urgenţă care au statul de spitale de categoria 1A şi care trebuie să primescă tot şi nu au voie să trimită nimic mai departe. Cu toate astea, Spitalul Floreasca, Spitalul Militar, Spitalul Universitar de Urgenta Bucureşti, Spitalul Agripa Ionescu trimit zilnic la noi pacienţi. Orice bolnav care are nevoie de intervenţie chirurgicală cardiacă este adresat institutului C.C Iliescu. Este transferat cu SMURD-ul din aceste spitale deşi ele au chirurgie cardiacă. Spitalul Floreasca apelează la noi, din doua în doua zile, ca să preluăm operaţii de urgenţă cardiace ca şi cum ei nu ar avea aşa ceva. Nu există niciun fel de argument şi nicio soluţie. Asta face ca aceasta instituţie să fie adusă la limita epuizării”, a mai spus Moldovan.

Cu toate acestea, doctorul lucrează cu pasiune, dragoste, răbdare si blândeţe. Vorbeşte cu calm şi, parcă, prin tot ceea ce face, dăruieşte nu doar sănătate, ci şi alinare, speranţă. Pentru munca lui nu cere niciodată nimic în schimb.

„Fiecare interventie este unică, fiecare om este unicat. Fiecare intervenţie chirurgicală majoră care pune în discuţie viaţa pacientului este intersecţia a două destine, destinul uman şi destinul chirurgului care şi-o asumă. Sunt mii de oameni care au avut încredere să-şi pună viaţa în mâinile mele. Am o relaţie foarte apropiată cu ei. Asta face parte din partea frumoasă a meseriei noastre. Este echivalentul aplauzelor”, spune conferenţiarul Moldovan.

Citeşte şi:  Conf. dr. Horaţiu Moldovan: Chirurgia cardiacă dispare. Ce poate fi mai primitiv decât să coşi arterele cu aţă

Imaginea sistemului medical din România: Medici prost plătiţi, bătuţi şi înjuraţi de pacienţi

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Patru alimente proteice care reduc nivelul de colesterol. Toate persoanele care au împlinit 40 de ani trebuie să le consume
Capital.ro
Ungurii vor Ținutul Secuiesc. Ungaria a pregătit lovitura în inima României. Există dovezi clare
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Loredana se retrage. Toată lumea a rămas mască
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Ce a făcut Luminița Becali la nunta lui Ianis Hagi în timp ce Gigi Becali a dansat în genunchi și a „evaporat” 30.000 de euro pe dedicațiile lăutarilor
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Detalii terifiante despre un cuplu de la ”Insula Iubirii”, sezonul 8! Pozau în cuplul ideal, dar a bătut-o cu bestialitate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Șoferii testați pentru consumul de substanțe interzise își pot primi permisele dacă analizele nu sunt gata în 72 de ore! Ordonanța de urgență care prevede acest lucru a fost publicată în Monitorul Oficial
Capital.ro
Proprietarii de terenuri vor fi verificați. Românii vor fi controlați până pe 11 octombrie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Unt făcut din dioxid de carbon: Savor creează un produs fără lactate cu susținerea lui Bill Gates
MediaFlux
RUSIA vrea să DISTRUGĂ România! AMENINȚĂ Bucureștiul cu RACHETE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'