„Nu am știut că în România a te îndrăgosti de o femeie înseamnă un delict. Nu știam că, dacă i se aprind călcâiele unui bărbat, care este despărțit, este un delict. Restul este o chestiune de cancan, pe care îmi permit să o lămuresc după ce voi afla verdictul și, de ce nu, pe măsură ce vor merge mai departe cercetările, astfel încât să nu împiedic cercetările și să pot răspunde la întrebări”, a afirmat Nichita.
În legătură cu autosuspendarea sa din PSD, Nichita a susținut că a fost o decizie unilaterală și că nu a dorit „nicio secundă” să ducă partidul în acest scandal.
El a spus că nu vrea să comenteze mai mult, deoarece nu îi este ușor ca, după nouă ani cât a deținut funcția de vicepreședinte al partidului și președinte al organizației din Iași, să se autosuspende din PSD.
Primarul a susținut că îi pare rău de ceea ce i se întâmplă președintelui CJ Iași, Cristian Adomniței, și că dorește ca acesta să fie eliberat cât mai curând.
Declarația a fost făcută după terminarea procesului de la Curtea de Apel București, în cadrul căruia procurorii DNA au contestat decizia instanței de a-l lăsa în libertate pe primarul Nichita.
Pe 1 mai, Tribunalul București a respins propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a primarului din Iași, Gheorghe Nichita, acesta urmând să fie cercetat sub control judiciar.
Tot sub control judiciar vor fi cercetați și ceilalți doi inculpați din acest dosar — Liviu Hliboceanu, director general al Poliției Locale Iași, și Ștefan Avîrvarei — șef serviciu în cadrul poliției.
Adina Samson, iubita primarului Nichita, a cerut protecţia Poliţiei
Decizia a fost contestată de DNA.
Gheorghe Nichita este acuzat de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată (cinci acte materiale), instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
Potrivit DNA, în perioada ianuarie — aprilie, Nichita, abuzând de funcția de primar, i-a determinat pe Hliboceanu și Avîrvarei, dar și pe alte persoane din cadrul instituției pe care o conducea să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să le folosească și să permită accesul unor persoane neautorizate la acestea, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite.
În aceeași perioadă, Nichita este acuzat că i-a determinat cu intenție pe cei doi polițiști să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajați ai Poliției Locale, a unor activități de supraveghere a unei persoane, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale instituției din care făceau parte și pentru a obține un folos nepatrimonial necuvenit.
Procurorii susțin că Gheorghe Nichita le cerea șefilor din Poliția Locală Iași să pună funcționarii din subordine să îi supravegheze iubita — Adina Samson—, care avea montat inclusiv un sistem de urmărire GPS pe autoturism.
Mai mult, membri ai clanului „Cordunenilor” ar fi fost implicați în amenințarea unui bărbat, care s-a întâlnit pe 25 aprilie la o terasă cu Adina Samson.
DNA mai arată că Hliboceanu și Avîrvarei și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul utilizării resurselor instituției — angajați, autoturisme și carburant — în interesul personal al lui Nichita, respectiv pentru a o supraveghea pe iubita primarului.
În plus, Gheorghe Nichita i-a cerut lui Ștefan Avîrvarei să efectueze verificări la Cluj-Napoca pentru a afla informații despre un om de afaceri britanic, Robert Wolsey.