Pentru Anca Gheorghescu, „acasa” a insemnat tot timpul Romania, chiar daca viata a purtat-o departe de meleagurile natale, de dealurile inverzite ale Mehedintiului, acolo unde si-a petrecut cea mai frumoasa parte a copilariei. 15 ani a locuit in Germania, impreuna cu sotul, iar din 2010 s-a stabilit in Canada.
Pe unde s-a dus a incercat sa le vorbeasca strainilor de locurile din care isi trage originile, sa ii indemne sa viziteze acest colt nedescoperit al batranului continent.
Covoarele oltenesti, cumparate de clienti din intreaga lume
In Canada a hotarat sa le vorbeasca strainilor de tara noastra, prin traditiile si mestesugurile care ne reprezinta. La cateva luni de la sosirea sa aici, a inceput o mica afacere cu covoare traditionale romanesti. Comercializarea se face exclusiv online, iar site-ul a ajuns sa fie publicat, in scurt timp, chiar de Ministerul Turismului din New York.
„Am copilarit intr-o frumoasa zona de deal din judetul Mehedinti. Pana si cea mai saraca gospodarie avea camerele decorate cu tesaturi de mana, cu covoare, tapiserii, ceramica si obiecte de lemn create de artizani anonimi. Amintirile din acea perioada au ramas in memoria mea pentru totdeauna”, povesteste Anca, potrivit fabrikadecase.com.
Covoarele traditionale, lucrate manual, dupa tehnici vechi de sute de ani, sunt confectionate intr-un atelier din Dolj. Daca pentru romani, tesaturile mostenite de la bunici zac, de cele mai multe ori abandonate, in casa de la tara, pentru straini sunt o adevarata comoara.
Pretul pe metru patrat de covor este de aproximativ 130.00 CAD, incluzand taxele vamale de 20% si cheltuielile de transport pana in Canada. Anca spune ca a avut clienti din toate colturile lumii: canadieni, americani, englezi, spanioli, germani sau francezi. Nu a reusit inca sa isi concretizeze visul de a avea un showroom in care lumea sa poata admira obiectele traditionale, mestesugite cu migala de artizanii din Romania, insa spera ca, pe viitor, sa poata realiza acest lucru.