„Având în vedere decizia instanței care permite continuarea exercitării atribuțiilor funcției de primar, Primăria Municipiului Iași aduce la cunoștința opiniei publice faptul că lui Gheorghe Nichita îi este permisă continuarea activității de primar al Municipiului Iași, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, potrivit Agerpres.
Conform acestuia, viceprimarii Mihai Chirica și Gabriel Surdu, alături de funcționarii Primăriei Municipiului Iași, își vor îndeplini în continuare sarcinile de serviciu în conformitate cu fișa postului, respectiv vor duce la îndeplinire sarcinile conform atribuțiilor funcțiilor publice ocupate în cadrul organigramei Primăriei Municipiului Iași.
Anunțul a fost făcut după ce la sfârșitul săptămânii trecute magistrații de la Tribunalul București au decis ca primarul Gheorghe Nichita să fie plasat în arest la domiciliu. El este acuzat de procurorii anticorupție de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată, instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
Potrivit DNA, în perioada ianuarie ? aprilie, Nichita, abuzând de funcția de primar, i-a determinat pe Hliboceanu și Avîrvarei, dar și pe alte persoane din cadrul instituției pe care o conducea să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să le folosească și să permită accesul unor persoane neautorizate la acestea, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite.
În aceeași perioadă, Nichita este acuzat că i-a determinat cu intenție pe cei doi polițiști să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajați ai Poliției Locale, a unor activități de supraveghere a unei persoane, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale instituției din care făceau parte și pentru a obține un folos nepatrimonial necuvenit.
Nichita: Nu am ştiut că a te îndrăgosti de o femeie înseamnă un delict. Restul e cancan
Procurorii susțin că Gheorghe Nichita le cerea șefilor din Poliția Locală Iași să pună funcționarii din subordine să-i supravegheze iubita ? Adina Samson, care avea montat inclusiv un sistem de urmărire GPS pe autoturism.
Mai mult, membri ai clanului „Cordunenilor” ar fi fost implicați în amenințarea unui bărbat care s-a întâlnit pe 25 aprilie la o terasă cu Adina Samson.
DNA mai arată că Hliboceanu și Avîrvarei și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul utilizării resurselor instituției ? angajați, autoturisme și carburant ? în interesul personal al lui Nichita, respectiv pentru a o supraveghea pe iubita primarului.
În plus, Gheorghe Nichita i-a cerut lui Ștefan Avîrvarei să efectueze verificări la Cluj-Napoca pentru a afla informații despre un om de afaceri britanic, Robert Wolsey.