Studiile iniţiale, bazate pe datele furnizate de sateliţi, arătau o creştere mai lentă a nivelului mărilor şi oceanelor, în ultimul deceniu, însă specialiştii nu au luat în calcul posibilele imprecizii ale instrumentelor folosite la măsurătoare şi, mai ales, deplasarea pe verticală a scoarţei Pământului.
Mişcarea pe verticală a Terrei este o deplasare naturală, cauzată de dislocări subterane, erupţii sau cutremure. Echipa condusă de Christopher Watson, de la Universitatea din Tasmania (Australia) a lucrat pentru a identifica şi corecta inexactităţile măsurătorilor satelitare, iar pentru aceasta a combinat măsurători ale mişcării verticale a Pământului, realizate prin GPS, cu datele furnizate la fiecare oră de reţelele de observase a mareelor, de pe întreg cuprinsul Oceanului Planetar.
Citeşte şi Scenarii de COŞMAR: Ce ameninţări pot pune capăt vieţii pe Terra
Conform acestor cercetători, între 1993 şi jumătatea anului 2014, creşterea generală a nivelului mării a fost mai mică decât cea estimată anterior, 2,6-2,9 mm pe an, cu o marjă de eroare plus sau minus 0,4 mm, şi nu 3,2 mm. În primii şase ani ai acestei perioade (1993-1999), cercetatorii au redus estimările la 0.9-1.5 mm pe an. Cu toate acestea, în opinia lor, creşterea s-a accelerat de la începutul secolului.
Vezi şi APOCALIPSA in imagini. Top 10 viziuni cataclismice ale schimbărilor climatice GALERIE FOTO
Potrivit autorilor studiului, „această accelerare este mai mare decât cea observată în deceniul precedent, dar este în conformitate cu acceleraţia cauzată de topirea calotelor glaciare din Groenlanda şi vestul Oceanului Atlantic prevăzută această perioadă, precum şi în concordanţă cu previziunile Grupul de Experţi în Domeniul Schimbării Climei (IPCC)„.
Conform IPCC, nivelul mării la nivel global a crescut cu 19 cm între 1901 şi 2010, cu o medie de 1,7 mm pe an. este îngrijorător că IPCC prognozează o creștere a nivelului mării de la 26m la 82 cm până în anul 2100.