INGE LEHMANN, cercetătoarea care a aflat de ce se produc cutremurele

INGE LEHMANN este aniversată de google la 127 de la naşterea sa. Noul logo al Google arată imaginea Pământului, împărţită în două jumătăţi, cu nucleul său strălucind ca o stea.
Alina Costache
13 mai 2015, 06:16
INGE LEHMANN, cercetătoarea care a aflat de ce se produc cutremurele

INGE LEHMANN este celebrat de google. Specialista în seismologie şi geofiziciana Inge Lehmann s-a născut pe 13 mai 1888, în Copenhaga, Danemarca, şi a murit pe 21 februarie 1993, în acelaşi oraş, la vârsta de 104 ani.

În 1936, Lehmann a postulat că nucleul Pământului nu este o sferă lichidă, ci că există, de asemenea, un nucleu intern, cu proprietăţi diferite de cele ale nucleului extern. Concluzia sa a fost rapid acceptată de seismologi, care, până la acel moment, nu reuşiseră să propună o ipoteză validă asupra căreia să se poată lucra în ceea ce priveşte observaţiile despre undele primare (undele P) generate de cutremure, care încetinesc atunci când ajung în anumite regiuni interne ale Terrei.

Inge Lehmann, fiica psihologului experimental Alfred Georg Ludvik Lehmann (1858 – 1921), a fost educată într-o şcoală progresistă condusă de Hanna Adler, o mătuşă a fizicianului Niels Bohr. Tatăl său şi Adler au fost, de altfel, cele două influenţe majore asupra dezvoltării intelectuale a lui Lehmann.

A studiat matematica la Universitatea din Copenhaga şi la cea din Cambridge, deşi, la un moment dat, a trebuit să întrerupă studiile din cauza sănătăţii precare. În 1923, s-a angajat la Universitatea din Copenhaga ca asistentă a matematicianului J.F. Steffensen, iar apoi a devenit asistentă a specialistului în geodezie Niels Erik Nørlund, sub coordonarea căruia a contribuit la înfiinţarea unor observatoare seismologice în Danemarca şi Groenlanda. Atunci a început să dezvolte o pasiune pentru seismologie, deşi provenea dintr-o ţară în care nu există cutremure. În 1928, după ce a trecut examenele, a fost angajată ca şef al departamentului de seismologie al Geodetical Institute din Danemarca, coordonat de Nørlund.

Inge Lehmann a fost recompensată de-a lungul anilor cu numeroase premii, precum Gordon Wood Award (1960), medalia Emil Wiechert (1964), medalia de aur a Societăţii regale de ştiinţă şi litere din Danemarca (1965), Tagea Brandt Rejselegat (1938 şi 1967), a fost aleasă membră a Societăţii Regale din Danemarca (1969) şi a primit o medalie din partea Societăţii de seismologie din America (1977).

Asteroidul 5632 a primit numele Ingelehmann, în onoarea sa.

În 1997, The American Geophysical Union a creat medalia Inge Lehmann, pentru a onora „contribuţia uimitoare la înţelegerea structurii, compoziţiei şi dinamicii mantalei şi nucleului Pământului”.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cel mai ambițios proiect din istorie. E absolut uimitor. Nu s-a mai văzut așa ceva niciodată
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Tradiție inedită în județul Alba: Marius Pop își decorează casa cu mii de beculețe
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?