Musetelul a jucat si joaca un rol atat de important in medicina traditionala deoarece contine un numar extrem de mare de substante active cu actiune benefica pentru organismul nostru. Astfel, florile contin ulei eteric, acid salicilic, uleiuri volatile, glucide, acizi organici, vitaminele B1 si C, minerale, precum calciu, fosfor, zinc, siliciu, cupru, mangan, molibden si fier.
Inca din Antichitate, uleiul de musetel era folosit contra nevralgiilor si a reumatismului articular. In Egiptul Antic, era folosit ca sudorific si febrifug in stari de raceala, gripa sau chiar malarie. Astazi, efectele terapeutice ale musetelului sunt in continuare supuse unor ample studii clinice si de laborator.
Citeşte şi Ceaiul de muşeţel poate lupta cu succes împotriva cancerului
Cu ajutorul tehnicilor moderne, au fost efectuate inclusiv studii asupra efectelor diferitelor structuri moleculare prezente in florile de musetel asupra unor culturi celulare, precum si pe animale de laborator, pentru a putea descifra suportul chimic al calitatilor terapeutice ale musetelului. Astfel, s-a pus in evidenta chiar si protejarea neuronilor de actiunea proteinei amiloide B, implicata in maladia Alzheimer.
Citeşte continuarea pe Antenasatelor.ro