Guvernul vrea să introducă în programa şcolară o nouă materie

Securitatea cibernetică, o nouă materie în şcoli! Guvernul se gândeşte să introducă în programa şcolară un astfel de curs de pregătire, mai ales că elevii au acces la internet de la vârste tot mai mici şi se expun la tot felul de riscuri.
Filip Stan
14 mai 2015, 08:17
Guvernul vrea să introducă în programa şcolară o nouă materie

Reprezentanţii Guvernului se gândesc să introducă în programa şcolară un curs de pregătire pentru securitatea cibernetică. Elevii, de la vârste tot mai fragede, au acces la internet de pe diverse dispozitive. Potrivit România TV, pentru a învăţa să evite sa acceseze diferite adrese suspecte şi pentru a-şi proteja datele personale vor avea în şcoală şi un curs de pregătire cibernetică. Totul este până acum în fază de proiect.

Directorul Centrului Cyberint din cadrul Serviciului Roman de Informatii, Florin Cosmoiu, a declarat ca subiectul a fost discutat in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si ca au fost dezbateri inclusiv la nivelul comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Potrivit Hotnews.ro, directorul Centrului Cyberint din cadrul SRI a precizat ca discutiile s-au referit la introducerea pregatirii pentru securitate cibernetica cel mai probabil de la nivel gimnazial, pornind de la situatia care arata ca multi copii au telefoane mobile, conectate la internet. Elevii ar trebui sa invete cum sa evite accesarea unor adrese de internet suspecte si sa nu divulge date personale, precum si sa isi protejeze comunicarea online, de la mail la retele sociale, potrivit agentiei de presa citate.

Programele şcolare pentru disciplinele opţionale „Joc şi mişcare”, „Educaţie pentru prevenirea riscului rutier”, „Educaţie pentru dezvoltare” şi „Educaţie pentru drepturile de proprietate intelectuală” au fost aprobate, luna trecută, prin Ordin de Ministru, publicat, miercuri, în Monitorul Oficial.

Disciplina „Joc şi mişcare” de la clasele I şi a II-a este gândită pentru a influenţa pozitiv dezvoltarea cognitivă şi socio-afectivă a copilului. „Jocul de mişcare favorizează manifestarea relaţiilor sociale (de cooperare, de întrecere), presupunând armonizarea intereselor individuale şi a eforturilor personale cu cele ale grupului; favorizează încadrarea în colectiv, asumarea de responsabilităţi, manifestarea atitudinii critice şi autocritice, a iniţiativei şi le permite copiilor să înveţe ce înseamnă toleranţa, acceptarea celuilalt, luarea unei decizii şi asumarea consecinţelor acesteia”, se arată în programă.

Disciplina opţională „Educaţie pentru prevenirea riscului rutier” este dedicată elevilor din clasele I – IV şi poate fi studiată unul sau doi ani şcolari. În cadrul acestui opţional, elevii învaţă, printre altele, să recunoască poliţiştii rutieri, locurile de joacă sigure, locurilor destinate plimbării cu bicicleta, învaţă regulile minimale de circulaţie în siguranţă şi regulile de transport în comun.

Educaţie pentru dezvoltare” este un opţional care se predă la liceu şi care promovează valorile de justiţie socială, solidaritate, responsabilitate socială şi faţă de mediu, cooperare pentru dezvoltare, atitudine pozitivă faţă de diversitate sau relaţionarea pozitivă cu ceilalţi.

Educaţie pentru drepturile de proprietate intelectuală” este tot un opţional de liceu, programa fiind gândită astfel încât elevii să înveţe despre problematica drepturilor de proprietate intelectuală.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce trebuie să faci imediat după ce ai plantat legumele. Trucul la care apelează grădinarii pentru o recoltă bogată
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
Playtech.ro
Cum va arăta primul nod turbion din România? Apare pe A7 – Autostrada Moldovei
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Vremea se schimbă radical. Ce ne așteaptă de Florii
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Elevii care pot primi 300 de lei de la stat. Condițiile pentru a primi și subvenții de masă, cazare și transport
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Adevărul despre anularea alegerilor. Informații de ultimă oră de președintele Ilie Bolojan
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu