„Cred că este o încercare de a limita atribuțiile procurorilor. Nu cred că în România s-a inventat măsura arestării preventive în 2015, nici cătușele nu au fost inventate acum. Cred că anchetele din ultima perioadă de timp au produs o oarecare panică în rândul clasei politice și cred că acesta este motivul pentru care se încearcă limitarea atribuțiilor procurorilor”, a afirmat Kovesi, în emisiunea „După 20 de ani”.
Citeşte şi: Traian Băsescu: Nu am nicio reţinere să spun „mai daţi-i un mandat lui Kovesi”. Ce îi reproşează
Şefa DNA a spus că este dificil să spună dacă actuala clasă politică sprijină sau nu lupta împotriva corupție.
„Este foarte dificil de spus în condițiile în care la fiecare două săptămâni ne trezim cu proiecte de modificare a Codului penal sau Codului de procedură penală prin care se încearcă limitarea atribuțiilor sau limitarea posibilităților de investigare. Mi-ar fi foarte dificil să spun că actuala clasă politică sprijină lupta anticorupție”, a menționat Kovesi.
Șefa DNA a arătat că sunt politicieni care într-adevăr sprijină lupta anticorupție, dar există o mare parte acestora care încearcă de fiecare dată să modifice legi, în așa fel încât să o îngreuneze sau să o împiedice.
„Dacă ne referim la votul din Parlament pe cererile de ridicare a imunităților, am putea spune că nu întotdeauna avem sprijin din partea clasei politice. Un cetățean care comite o faptă de corupție poate fi arestat oricând de către judecător, în timp ce un parlamentar, pentru simplu fapt că face parte din Parlamentul României, deși comite aceeași faptă sau o faptă mai gravă, nu poate fi arestat pentru că uneori votul în Parlament blochează exercitarea acestei posibilități”, a subliniat procurorul șef.
Kovesi a mai spus că a văzut câteva propuneri de modificări extrem de ciudate.
„Există o propunere potrivit căreia o persoană care suferă de o boală incurabilă poate să nu execute pedeapsa pe care o primește. Nu definește Codul penal ce înseamnă boala incurabilă, poate doar dacă ne ducem la dicționarul explicativ sau poate dacă apelăm la medici să aflăm ce înseamnă boală incurabilă. Dacă luăm termenul general, așa cum ar trebui să facem, este o boală care nu se vindecă. Dacă ai o alergie, spre exemplu, nu te mai duci la pușcărie indiferent cât furi pentru că ai o boală care nu se vindecă. Este una dintre modificările care se încearcă a fi introduse în acest proiect de lege”, a explicat Kovesi.
Șefa DNA a mai menționat că un Cod trebuie să stabilească niște criterii generale, largi, iar ceea ce este cel mai important este că măsura arestării preventive se dispune întotdeauna de judecător. Ea a adăugat că o astfel de cenzură nu trebuie să existe din partea politicienilor, ci din partea judecătorilor.
Plenul Senatului a adoptat, în 11 mai, amendamentul la Codul Penal şi cel de Procedură penală iniţiat de Ioan Chelaru, Cristiana Anghel şi Ovidiu Donţu, prin care ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice”, înlocuind sintagma de ”suspiciuni rezonabile” din actuala lege.