„Aparatul dentar reprezintă un tip de tratament stomatologic specializat care are scopul de a îndrepta dinții și a corecta ocluzia (mușcătura) dentară. Aparatul dentar, la copil, în perioada de creștere, mărește maxilarele pentru a face loc dinților să erupă în poziție normală, repoziționează maxilarele, atunci când mandibula se află prea în spate sau prea în față, și îndreaptă dinții. La adult, aparatul poate alinia dinții, fără a mai avea efecte considerabile asupra poziției oaselor maxilare”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, dr. Mihaela Dan, medic specialist în ortodonţie şi ortopedie dento-facială.
Potrivit medicului, copiii trebuie să meargă la o consultaţie ortodontică încă de la vârsta de 6-7 ani.
Citeşte şi Remedii pentru respiraţia urât mirositoare
„Vârsta cea mai indicată pentru prima consultație ortodontică este cea de 6-7 ani, când încep să se schimbe dinții de lapte. Dacă la evaluarea clinică și radiologică se constată că nu este suficient loc pentru alinierea dinților, se aplică un aparat mobil care să stimuleze creșterea maxilarelor. Există și aparate funcționale (de silicon) care corectează deformările osoase și dentare produse de obiceiuri dăunătoare precum sugerea degetului, respirația orală, roaderea unghiilor etc. Din experiența proprie, am observat că există o concepție și o îndrumare greșite conform cărora trebuie să așteptăm să se schimbe toți dinții de lapte. Acest lucru duce, de cele mai multe ori, la agravarea problemelor ortodontice, durata și costurile tratamentului vor crește, va fi nevoie de extracția unor dinți permanenți pentru alinierea lor pe un maxilar rămas mic și, mai rar, de intervenții chirurgicale de repoziționare osoasă”, a precizat dr. Mihaela Dan.
Şi adulţii care au probleme cu dantura sunt sfătuiţi să poarte aparat dentar.
„Din ce în ce mai mulți adulți au devenit conștienți de importanța unui zâmbet frumos și sănătos pentru reușita profesională și personală, precum și de importanța unei mușcături corecte pentru a evita apariția parodontozei. Bracketurile de ceramica și safir sunt opțiunile estetice cel mai frecvent alese, deoarece sunt foarte puțin vizibile.
Aparatul dentar se aplică chiar și la vârste înaintate, de 50-60 ani. Cea mai vârstnică pacientă a noastră a purtat aparat dentar la vârsta de 62 ani pentru a readuce în poziție inițială dinți migrați în urma unor extracții dentare vechi, permițând astfel realizarea unor lucrări dentare sau implanturi corecte a căror reușită ar fi altfel compromisă”, a explicat specialistul în ortodonţie.
Citeşte şi Ce greşeli faci când te speli pe dinţi
Aparatele dentare pot fi mobile, indicate până la vârsta de 11-12 ani, funcționale sau fixe, respectiv cu bracketuri lipite pe interiorul sau exteriorul dinților. Bracketurile pot fi metalice, ceramice sau de safir.
„Există elastice transparente, însă cele colorate le fac foarte atractive și ușor de acceptat de către copii. Purtarea aparatului dentar a devenit chiar un trend printre adolescenți și tineri. Mai există o metodă de îndreptare a dinților cu ajutorul unor serii de gutiere de plastic, însă indicațiile ei sunt limitate. Medicul împreună cu pacientul vor alege cea mai bună metodă de tratament pentru fiecare caz în parte”, susţine medicul.
Atunci când aleg să poarte un aparat dentar, pacienţii trebuie să ţină cont şi de anumite reguli.
„Pacientul trebuie să țină seama de faptul că tratamentul este de durată, de la câteva luni la 2 ani, rar mai mult decât atât. De asemenea, cu cât tratamentul s-a început mai tarziu, iar cazul a fost mai dificil, dinții au tendința de a se reîntoarce în poziția inițială după terminarea tratamentului, de aceea este necesară purtarea unui dispozitiv de menținere a rezultatului, de obicei gutieră de contenție sau retainer fix. În primele zile de la aplicarea brackeților, apare un disconfort până la durere, până când pacientul se obișnuiește cu prezența lor, însă aceste simptome dispar la administrarea de analgezice sau la aplicarea cerii de protecție. Activarea periodică va produce doar senzație temporară de tensiune. De asemenea, pacienții cu aparat dentar fix trebuie să evite alimentele dure care ar putea dezlipi bracketurile”, a explicat dr. Mihaela Dan.
În ceea ce priveşte pacienţii care poartă un aparat fix, ei trebuie să acorde o atenție suplimentară igienei orale, deoarece printre bracketuri pot rămâne resturi alimentare.
„Periajul se va efectua după fiecare masă, cu periuța normală și apoi cu cea interdentară. Folosirea aței dentare este puțin mai dificilă, dar nu imposibilă. De foarte mare ajutor pentru menținerea igienei dentare corecte este folosirea dușului bucal„, ne sfătuieşte medicul.
Potrivit specialistului, „igiena incorectă pe durata tratamentului crește riscul de apariție a cariilor și gingivitei”. Totodată, şi purtarea inconsecventă a gutierei de menținere a rezultatului crește riscul de recidivă a anomaliei dento-maxilare.
„Mai importante consider că sunt riscurile asociate situației în care problemele ortodontice sunt ignorate. Dinții înghesuiți nu permit realizarea unui periaj corect și nici pătrunderea aței dentare, ceea ce duce în timp la apariția cariilor și a complicațiilor acestora (gangrena dentară, abcese, infecții la vârful rădăcinii și altele), a tartrului și inflamațiilor gingivale. În plus, ocluzia (mușcătura) incorectă produce forțe distribuite anormal, suprasolicitând dinții, musculatura și articulația temporo-mandibulară. Dinții se tocesc, apare parodontoza”, a declarat medicul Mihaela Dan.
Citeşte şi Vrei să ai DINŢI SĂNĂTOŞI? Vezi alimentele de care trebuie să te fereşti