Dacă personalul didactic şi cel didactic auxiliar din învățământ a beneficiat de majorări salariale succesive prevăzute în OUG nr. 103/2013 și OUG nr. 83/2014, personalul nedidactic nu s-a bucurat de un tratament similar, fapt ce se doreşte a fi corectat prin Ordonanţa de urgenţă care prevede ca, începând din 1 august 2015, cuantumul brut al salariilor celor din această categorie să se majoreze cu 12% faţă de luna iulie 2015.
Proiectul de ordonanță de urgență are rolul de a detensiona situația creată între categoriile de personal din învățământ, potrivit notei de fundamentare prezentate pe site-ul Ministerului Educaţiei.
De drepturile salariale majorate, în urma aplicării ordonanței de urgență, vor beneficia 53.848 de persoane din învățământul preuniversitar de stat și 7.468 de persoane din învățământul
universitar.
Citeşte şi Ce categorii de bugetari vor beneficia de majorări salariale
Cadrele didactice mai au însă de aşteptat până la o nouă creştere salarială, cu toate că sindicaliştii au încercat să obţină şi pentru ei un acord cu guvernanţii.
Sindicaliştii din educaţie cer schimbarea legii salarizării. În caz contrar, spun ei, din 2016 profesorii vor avea venituri aproape egale cu ale muncitorilor necalificaţi, întrucât salariul minim va urca la 1.200 de lei, iar dascălii câştigă, în medie, 1.500 de lei.
„Va fi acordat şi sporul de 5% în luna septembrie, s-a rezolvat şi problema personalului nedidactic, problemă care era extrem de importantă, o creştere de 12% începand cu 1 iulie. Această prevedere vizează un număr de 60.000 (de persoane care fac parte din, n.r.) personal nedidactic: 53.000 în preuniversitar şi 7.000 în universitar”, declara Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.