Zi istorică la Senat unde se marchează 25 de ani de la primele alegeri libere în România

Asociația Neguvernamentală Clubul CPUN va marca, miercuri, la Parlament, 25 de ani de la primele alegeri libere, desfășurate în 20 mai 1990.
Iulian Tudor
20 mai 2015, 06:38
Zi istorică la Senat unde se marchează 25 de ani de la primele alegeri libere în România

Ședința aniversară, care va marca acest eveniment, se va desfășura la sala Constantin Stere a Senatului, cu aprobarea Biroului permanent, scrie Agerpres.

Citeşte şi: 25 de ani de la prezidenţialele din 1990. Iliescu: Protestele de la Universitate nu au ajutat atunci opoziţia

„Cu 25 de ani în urmă, CPUN a redeschis ușile Parlamentului din Dealul Mitropoliei, închizându-le pe cele ale Marii Adunări Naționale.

„Parlamentul celor 100 de zile” a adoptat peste 150 de acte legislative, cel mai important fiind Decretul-Lege 92/1990 privind alegerile parlamentare și prezidențiale. În temeiul acestui decret-lege au avut loc la 20 mai 1990 primele alegeri, de la care se vor împlini curând 25 de ani.

Luând în considerare importanța Parlamentului ca instituție fundamentală a statului de drept, fiind, în fond, condiția sine qua non a democrației, am fi onorați să marcăm împreună trecerea acestui sfert de veac de la primele alegeri libere”, se arată în scrisoarea adresată de președinta Asociației Clubul CPUN, prof. Eugenia Iorga, președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Asociația Neguvernamentală Clubul CPUN a propus „ca, în Parlamentul țării, să aibă loc la 20 mai 2015 o ședință comună aniversară consacrată alegerilor din 20 mai, la care să participe alături de actualii parlamentari, membrii Adunării Constituante și membrii Asociației Neguvernamentale Clubul CPUN”.

Citeşte şi: ION ILIESCU, despre redeschidea Dosarului Mineriadei: Este treaba justiţiei să analizeze

În urmă cu 25 de ani, la 20 mai 1990 erau organizate primele alegeri prezidențiale și parlamentare din România, după Revoluția din decembrie 1989.

Alegerile s-au desfășurat în baza Decretului-Lege 92/1990, emis de Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), organism creat cu autoritate de parlament provizoriu, care a preluat prerogativele puterii provizorii în stat și în care au fost incluși reprezentanții tuturor partidelor politice apărute imediat după decembrie 1989, precum și ai organizațiilor minorităților naționale. Președintele CPUN a fost Ion Iliescu (9 februarie-20 iunie 1990).

La 14 martie 1990, Consiliul Provizoriu de Uniune Națională a adoptat Legea privind alegerea Parlamentului și a președintelui României, primele alegeri libere parlamentare și prezidențiale fiind stabilite pentru ziua de 20 mai 1990.

În primul scrutin postcomunist, pentru funcția de președinte, doar Frontul Salvării Naționale, Partidul Național Liberal și Partidul Național Țărănesc Creștin-Democrat au promovat candidați la președinție: Ion Iliescu, din partea FSN, Ion Rațiu din partea PNȚCD și Radu Câmpeanu, din partea PNL.

Primul legislativ a numărat 515 membri, dintre care 396 de deputați (387 aleși și 9 desemnați de minoritățile naționale) și 119 senatori (118 reprezentând o formațiune politică și unul, independent).

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Stare de urgență în Rusia, e mobilizare generală. Europa, cu ochii pe Marea Neagră
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia acuză Franța de încercări de dialog privind Ucraina, fără a implica Kievul
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)