Declaratia privind veniturile realizate in Romania–formularul 200 are termenul limita de depunere la ANAF data de 25 mai, scrie avocatnet.ro.
Citeşte şi ANAF va oferi CONSULTĂRI PE FACEBOOK
Conform instructiunilor de completare a formularului, exista mai multe categorii de contribuabili care au obligatia de a depune documentul. Mai exact, este vorba despre persoanele fizice care au realizat, in mod individual sau intr‐o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, provenind din:
-activitati independente;
-cedarea folosintei bunurilor;
-activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real;
piscicultura, silvicultura;
-transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
-operatiuni de vanzare‐cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate.
Ce venituri din activitati independente se raporteaza?
Persoanele fizice care au obtinut venituri din activitati independente trebuie sa depuna la Fisc formularul 200. Concret, prin acest trebuie raportate urmatoarele venituri:
-venituri comerciale: din fapte de comert, prestari de servicii, altele decat cele din profesii libere, practicarea unei meserii, inclusiv din activitati adiacente, precum si venituri din cedarea folosintei bunurilor calificate in categoria venituri din activitati independente;
-venituri din profesii libere: din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii;
-venituri din drepturi de proprietate intelectuala: brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know‐how, drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea. Contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala de la mai multi platitori depun o singura declaratie.
De asemenea, declaratia se depune si de catre persoanele fizice care au realizat venituri din activitati independente pentru care impozitul retinut la sursa de platitorii de venituri reprezinta plata anticipata in contul impozitului anual potrivit Codului fiscal si nu au optat pentru impozitarea finala de catre platitorul de venit.
Nu sunt obligate sa depuna formularul 200 persoanele fizice pentru care impozitul retinut de platitorii de venituri este final, potrivit optiunii contribuabililor, in conformitate cu prevederile Codului fiscal. Obligatia nu le revine nici persoanelor fizice care in anul de raportare au realizat venituri din activitati independente impuse pe baza de norme de venit, cu exceptia persoanelor care au depus declaratiile de venit estimativ in luna decembrie si pentru care nu s‐au stabilit plati anticipate, conform legii.
Declaratia de venituri se completeaza pentru fiecare categorie de venit si pentru fiecare sursa de realizare a venitului.
Citeşte şi Declaraţia 200 trebuie depusă până în 25 mai la sediile ANAF. Cine trebuie să o completeze
La veniturile din chirii, formularul 200 se completeaza pentru fiecare sursa de venit
Persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din mai multe surse, respectiv contracte de inchiriere, completeaza declaratia pentru fiecare sursa de venit, se mentioneaza in intructiunile de completare a formularului.
In cazul veniturilor din arenda, declaratia se depune de catre persoanele fizice care au optat pentru determinarea venitului net in sistem real.
Totusi, nu au obligatia depunerii declaratiei persoanele fizice care in anul de raportare au realizat venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este stabilita in lei, nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real si la sfarsitul anului anterior nu indeplinesc conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente, pentru care platile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat si impozitul este final, insa cu urmatoarele exceptii, pentru care exista obligatia depunerii declaratiei:
-pentru situatiile in care declaratia de venit estimativ a fost depusa in luna decembrie si pentru care nu s‐au stabilit plati anticipate, conform legii;
-pentru situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale;
-pentru situatiile in care investitiile la bunurile mobile si imobile ale proprietarului, uzufructuarului sau ale altui detinator legal, care fac obiectul unor contracte de cedare a folosintei bunurilor, inclusiv a contractelor de comodat, sunt efectuate de cealalta parte contractanta.
In ceea ce priveste depunerea formularului 200 pentru activitatile agricole, obligatia le revine contribuabililor care desfasoara activitatea in mod individual si/sau in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice si care determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
Persoanele fizice care realizeaza venituri in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice, completeaza declaratia avand in vedere venitul net distribuit, care le revine din asociere.
Declaratia de venituri se poate transmite online, prin Spatiul Privat Virtual
Formularul 200 se depune pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. Persoanele care au realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit pentru care exista obligatia depunerii declaratiei vor completa in mod corespunzator numarul de surse ori categoria de venituri realizate, cap. II „Date privind veniturile realizate, pe surse si categorii de venit”, in formularul „Anexa nr. …. la Declaratia privind veniturile realizate din Romania”, care se ataseaza la declaratia privind veniturile realizate.
Persoanele fizice au la dispozitie mai multe variante pentru a trimite la Fisc Declaratia de venituri.
Astfel, formularul 200 se poate depune impreuna cu anexele completate, daca este cazul, in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.
Nu se va depune formularul anexa la declaratie, ulterior depunerii formularului. Veniturile care nu au fost cuprinse in declaratia initiala se declara prin depunerea unei declaratii rectificative.
De asemenea, formularul 200 poate fi transmis prin mijloace electronice, pe portalul www.e-guvernare.ro, de catre contribuabilii persoane fizice care detin un certificat digital, care semneaza in nume propriu declaratia. Programul de asistenta pentru completarea online a declaratiei 200 poate fi consultat AICI.
Mai mult decat atat, de la inceputul lunii aprilie, Declaratia de venituri poate fi transmisa si prin intermediul Spatiului Privat Virtual.
Concret, persoanele fizice care nu au un certificat digital calificat au posibilitatea sa depuna declaratia 200 printr-un canal securizat, se mentioneaza intr-un material informativ publicat recent pe site-ul ANAF.