”Macedonia nu va putea fi membră a NATO fără să respecte acordurile de la Ohrid și drepturile omului”, a declarat Rama cu ocazia unei reuniuni regionale la Tirana privind lupta împotriva terorismului, potrivit Agerpres.
Acordurile de la Ohrid (Macedonia) au pus capăt unui conflict de șase luni în 2001 între forțele macedonene și o gherilă albaneză care cerea mai multe drepturi pentru comunitatea albaneză.
Reprezentanți ai minorității albaneze din Macedonia au afirmat, la o zi după confruntările sângeroase de la Kumanovo (nord) dintre un comando de origine albaneză și poliția macedoneană, care s-au soldat cu 18 morți, dintre care opt polițiști, pe 9 și 10 mai, că drepturile înscrise în acordurile de la Ohrid n-au fost aplicate în întregime.
Skopje a calificat comandoul de origine albaneză drept ”terorist” și a afirmat că el planifica atacuri împotriva instituțiilor statului. Justiția din Macedonia a inculpat pentru ”terorism” 30 de persoane de origine albaneză arestate în cursul acestor lupte.
Macedonia, candidată de zece ani la aderarea la UE și NATO, n-a reușit să avanseze în aceste dosare, din cauza opoziției și a Atenei, care îi refuză vecinului său dreptul de a utiliza numele ‘Macedonia’, pe care Grecia îl consideră ca făcând parte din istoria sa.
La summitul NATO de la București (2008), candidatura Macedoniei s-a lovit de veto-ul Greciei. Albania este la rândul său membră a NATO din 2009.
Următorul summit al NATO va avea loc în 2016 în Polonia.