Deputatul PNL Virgil Pop a declarat, luni seară, corespondentului MEDIAFAX că sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) de condamnare a sa la cinci ani de închisoare cu executare este „dură şi nedreaptă” şi că se va întoarce marţi acasă şi va aştepta Poliţia. „Sentinţa ICCJ o consider dură, nelegală şi nedreaptă. Eu sunt la Bucureşti, am asistat la şedinţa instanţei, iar marţi mă întorc acasă, la Turda, şi aştept Poliţia, Nu cunosc procedura în cazul arestării mele. Voi vedea”, a spus Pop.
Parlamentarii sunt cazaţi la Hotelul Radisson Blu din Capitală, astfel că poliţiştii au mers marţi în acest loc pentru a-l ridica pe deputatul Virgil Pop, autosuspendat din PNL.
Luni, completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins recursul parlamentarului, astfel că deputatul PNL Virgil Pop, fost consilier judeţean de Cluj, are de executat cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, fals şi spălare de bani în legătură directă cu fapta de corupţie.
Astfel, completul de cinci judecători a menţinut decizia dispusă la fond în acest caz.
Deputatul PNL Virgil Pop, în vârstă de 43 de ani, a fost găsit vinovat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi a fost condamnat prima dată, în 16 decembrie 2011, la cinci ani de închisoare cu executarea pedepsei.
Virgil Pop a fost trimis în judecată în decembrie 2008, iniţial dosarul fiind judecat la Tribunalul Cluj. Ulterior, el a cerut instanţei Tribunalului Cluj declinarea competenţei de judecată la instanţa supremă, din cauza calităţii de deputat, întrucât în timp ce era arestar a fost ales ca deputat în colegiul 8 Turda.
Potrivit DNA, în perioada decembrie 2007- februarie 2008, în calitatea pe care o avea de consilier judeţean, Pop a pretins 80.000 euro, din care a primit 130.000 de lei şi 30.000 de euro de la un denunţător.
Banii au fost primiţi pentru ca, prin influenţa pe care o avea asupra persoanelor cu funcţii de conducere din SC Electrica SA Bucureşti şi Transilvania Nord, precum şi asupra preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj de atunci, să determine încheierea unor contracte de execuţie de lucrări de instalaţii electrice în favoarea societăţii administrate de denunţător.
Pentru a ascunde provenienţa sumei de 130.000 de lei, Virgil Pop a determinat-o pe Adina Gorgan, administrator al SC Turdarom Advertising SRL Turda, să întocmească acte fictive privind prestări de servicii între societatea acesteia şi firma denunţătorului, iar apoi Pop a semnat personal borderoul de achiziţii fictiv, încasând prin virament bancar suma de 70.005 de lei, provenind din infracţiunea de corupţie. Pop a pretins şi obţinut cesiunea a 50 la sută din părţile sociale ale SC Skiland SRL Oradea, în schimbul sprijinului pentru aprobarea cererilor de plată a primei tranşe din contractul de finanţare din fonduri Sapard, invocând influenţa pe care o are asupra factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, potrivit procurorilor.
Virgil Pop a obţinut un mandat de deputat la alegerile din 2008, el candidând din partea PNL în colegiul 8 Turda pentru Camera Deputaţilor. El a stat în arest din 18 noiembrie până în 11 decembrie 2008.
În 16 decembrie 2011, completul de trei judecători al ICCJ a decis, în baza art.257 (luare de mită) Cod penal raportat la art.6 din Legea 78/2000 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, condamnarea lui Virgil Pop la cinci ani închisoare şi doi ani interzicerea unor drepturi pentru trafic de influenţă în formă continuată.
În baza art.290 Cod penal cu referire la art.17 lit.c din Legea 78/2000 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal condamnă pe Virgil Pop la pedeapsa de 1 an închisoare, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, comisă în formă continuată în legătură directă cu infracţiunea de corupţie.
În baza art.23 lit.b din Legea 656/2002 raportat la art.17 lit.e Cod penal din Legea 78/2000 condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de trei ani închisoare, pentru spălare de bani, în formă agravată, comisă în legătură directă cu infracţiunea de corupţie.
În baza art.33 lit.a, art.34 lit.b Cod penal contopeşte pedepsele aplicate şi dispune ca inculpatul Pop Virgil să execute pedeapsa cea mai grea de cinci ani de închisoare şi doi ani interzicerea drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza a II-a şi lit.b Cod penal.
Concret, lui Pop îi este interzis ca pe doi ani, după executarea pedepsei, să fie ales în funcţii elective publice sau într-o autoritate public, respectiv îi este interzis dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.
Potrivit Constituţiei României şi articolului 208 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, calitatea de deputat încetează la data întrunirii legale a Camerei nou-alese sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces.
De asemenea, instanţa supremă deduce din pedeapsă reţinerea şi arestarea preventivă a lui virgil Pop de la 17 noiembrie 2008 la 11 decembrie 2008.
În luna decembrie a anului trecut, la scurt timp după ce instanţa supremă l-a condamnat pe Virgil Pop la închisoare cu executare, deputatul s-a autotsuspendat din PNL până la soluţionarea definitivă a cazului său, respectiv până la recurs.
Decizia din decembrie 2011 a completului de trei judecători a ICCJ a fost menţinută, luni, de completul de cinci judecători al instanţei supreme, care a hotărât definitiv în acest caz.