Aveţi nevoie doar de seminţe, câteva ghivece ieftine, o pungă mare de pământ, un loc însorit şi puţină răbdare.
Puteţi să procuraţi seminţele de la piaţă, din magazinele specializate şi chiar din raioanele de grădinărit de la marile magazine de bricolaj. RTV.NET vă recomandă să achiziţionaţi seminţe româneşti, de la ţărani, sau seminţe bio, certificate de Uniunea Europeană – pe ambalajul produsului trebuie să apară eticheta bio, sub forma unei frunze verzi.
Iată care sunt mirodeniile care se simt excelent şi la bloc şi care pot fi plantate primăvara:
Busuiocul
Busuiocul se simte excelent la lumina soarelui şi la penumbră, însă trebuie să îl udaţi bine în zilele fierbinţi de vară. Planta este productivă atunci când este mereu culeasă – rupeţi frecvent frunzele şi florile, pentru a încuraja creşterea. Dacă doriţi, puteţi să lăsaţi mugurii florilor pentru o scurtă perioadă, după care îi rupeţi, scoateţi seminţele şi le uscaţi, pentru plantări ulterioare.
Busuiocul poate fi folosit proaspăt la salate, sosuri şi mai ales la celebrul pesto.
În plus, el este şi un insecticid natural excelent, alungând ţânţarii.
Se seamănă direct în pământ, primăvara.
Arpagicul
Arpagicul se simte şi el foarte bine la soare, dar şi la penumbră, aşa că cel mai bine oferiţi-i un loc în care să aibă parte de ambele. Arpagicul se întreţine extrem de uşor şi atunci când creşte prea mare pentru ghiveciul său, poate fi mutat în altele. Trebuie să îl culegeţi constant, pentru a încuraja creşterea şi să îl folosiţi mereu proaspăt, pentru cea mai bună aromă – o combinaţie subtilă între ceapă şi usturoi.
Arpagicul poate fi adăugat la crema de brânză, la ouă, salate şi la marinate.
Coriandrul
Coriandrul proaspăt este o mirodenie excelentă pentru sosuri şi marinate.
El creşte cel mai bine când este rece afară, în locuri însorite şi parţial însorite. Solul trebuie să fie bine drenat.
Pătrunjelul
Pătrunjelul este şi el uşor de crescut şi se simte bine la soare sau în locuri parţial umbrite, în sol umed şi bine drenat. Trebuie cules des, iar dacă doriţi să îl păstraţi proaspăt, puneţi-l într-un vas cu apă.
Cimbrul
Cimbrul este un adaos minunat în micuţa dumneavoastră grădină, întrucât este uşor de întreţinut şi poate fi folosit în bucătărie în foarte multe feluri. Se ţine la soare, iar solul trebuie să fie drenat şi umed. Când îl culegeţi, tăiaţi fire întregi.
Cimbrul este minunat pentru vinaigrette, marinate şi pui.
Dacă semănaţi la începutul lunii mai, aşa cum este recomandat, prima recoltă va fi în iunie. Seminţele se seamănă în straturi şi se acoperă cu un strat subţire de pământ fin sau compost cernut.
Oregano
Oregano este o plantă mediteraneană, care iubeşte lumina. Ea are nevoie de un sol bine drenat şi este uşor de crescut. Cea mai bună perioadă pentru plantare este în lunile martie- aprilie. După aproximativ o lună, veţi avea prima recoltă de oregano. Puteţi culege planta imediat după ce are câţiva centimetri înălţime.
Experţii recomandă culegerea frunzelor dimineaţa, când uleiurile sunt mai puternice. La fel ca şi la celelalte plante aromatice, înlăturaţi florile imediat cum încep să se formeze, pentru a încuraja creşterea.