Asigurarea gărzilor în spitale, o prioritate a Ministerului Sănătăţii

Asigurarea gărzilor în spitale este o prioritate pentru Ministerul Sănătății, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaților, ministrul Nicolae Bănicioiu, în cadrul unei dezbateri inițiate de grupul parlamentar PSD.
Filip Stan
25 mai 2015, 18:08
Asigurarea gărzilor în spitale, o prioritate a Ministerului Sănătăţii

În condițiile în care numărul de medici, dar și personalul mediu este sub optim, modul de organizare a gărzilor în fiecare unitate sanitară este extrem de important pentru buna funcționare a fiecărui spital și a sistemului sanitar în ansamblu. În acest moment, Ministerul Sănătății lucrează pe mai multe direcții pentru a rezolva și problema deficitului de sistem, dar și o organizare mai bună prin îmbunătățirea asigurării de gărzi și de servicii medicale la orice oră.

Prima direcție de acțiune este cea organizațională. În ciuda lipsei de personal, vă asigur că lucrăm pentru a respecta programul de gărzi, astfel încât să venim în întâmpinarea oricăror nevoi ale cetățeanului. Astfel, numărul liniilor de gardă se determină diferențiat pe tipuri de unități sanitare în funcție de numărul de paturi aprobat prin ordinul de structură a spitalului, iar repartiția pe specialități clinice se face de conducerea fiecărei unități spitalicești în parte„, a afirmat ministrul, citat de Agerpres.

El a amintit că la tariful orar pentru serviciile lucrate în zilele de repaus săptămânal și zilele libere se acordă un spor de până la 100%. Pentru gărzile din timpul programului normal de lucru se poate ajunge la un spor de 75% din tariful orar.

Potrivit ministrului, în liniile de gardă pentru specialități se pot include și medici din unitatea sanitară respectivă, dar și din afara acesteia care sunt confirmați prin ordin al Ministerului Sănătății.

Bănicioiu a explicat că tot pentru a asigura continuitatea gărzilor se poate apela în situații deosebite la chemarea de la domiciliu a unor medici, atât a celor care lucrează în respectiva unitate sanitară, cât și de la altele.

Continuitatea asistenței medicale se poate asigura și prin gardă la domiciliu.

O măsură la care lucrăm în momentul de față este aceea a includerii pe specialități în liniile de gardă a medicilor rezidenți începând cu anul trei de rezidențiat numai în specialitatea la care sunt confirmați ca medici rezidenți și sub supravegherea medicului specialist„, a afirmat ministrul.

Nicolae Bănicioiu a amintit totodată că multe spitale din țară sunt administrate de autoritățile locale.

Nu trebuie uitat aportul și sprijinul pe care trebuie să îl primim din partea autorităților care gestionează și administrează spitalele în momentul de față. Foarte multe dintre spitale nu mai sunt în subordinea Ministerului Sănătății, sunt în subordinea autorităților locale„, a spus demnitarul.

Potrivit acestuia, o altă prioritate a mandatului său este aceea a stopării plecării medicilor, în acest sens existând în circuitul legislativ la Senat un proiect privind majorarea salariilor personalului medical.

A doua direcție pe care ne îndreptăm este cea a stopării plecării medicilor, iar aici este vorba nu numai de majorarea salarială este și o inițiativă introdusă la Senat care sper să treacă cât mai repede, este vorba de o majorare a veniturilor medicilor, este o regândire a sistemului prin acordarea de facilități și, practic, posibilitatea ca printr-o muncă susținută, printr-o muncă pe care o desfășori în spitalul public și pentru pacienți privați să poți să fii remunerat suplimentar. Sper că sprijinul dumneavoastră pentru a trece o astfel de lege ar fi o rezolvare de sistem cât mai urgentă„, a spus ministrul.

Bănicioiu a cerut parlamentarilor prezenți la dezbatere ca inițiativele legislative, „mai ales” cea referitoare la creșterea veniturilor medicilor, să nu fie tratate ca inițiative politice.

Nu este nici a PSD-ului, nici a mea, nici a PNL-ului sau a vreunei alte formațiuni politice. Poate fi o modalitate concretă a Parlamentului de a pune capăt unei mari probleme a sistemului sanitar — aceea a migrării personalului medical„, a susținut ministrul.

În ceea ce privește deblocarea posturilor, Bănicioiu a menționat că numai în ultimele șapte luni au fost ocupate în urma organizării de concursuri aproape 5.000 de posturi.

Și acum suntem în perioadă de scoatere la concurs a posturilor. Vă dau exemplu: la Spitalul Universitar de Urgență București 140 de posturi au fost scoase la concurs luna aceasta. Politica de deblocare a posturilor va continua„, a conchis demnitarul.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Produsul alimentar care a atins un nou record în România. Vânzările sunt estimate la 1 miliard de lei în 2024
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy