ZILE LIBERE 2015. Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt prevazute in Codul muncii si sunt, in prezent, in numar de 12. Dar la acestea se adauga si doua zile pentru fiecare dintre celetrei sarbatori religioase anuale ale cultelor religioase legale (altele decat cele crestine), pentru persoanele care apartin de ele.
Concret, salariatii de alte religii decat cea ortodoxa au dreptul sa primeasca liber atat cu ocazia sarbatorilor legale ortodoxe, cat si cu ocazia sarbatorilor majore ale propriei religii.
„Persoanele care apartin altor culte religioase (inclusiv angajatii crestini care nu sunt ortodocsi – catolicii, baptistii etc.) beneficiaza atat de zilele libere legale crestine (ortodoxe), cat si de alte doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale”, a explicat, pentru AvocatNet.ro, Raluca Dinica, director operational Smartree Romania.
Informatia a fost confirmata de Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti, ai carui reprezentanti au tinut sa sublinieze ca in lege nu se face o distinctie referitoare la religii.
Mai multe ZILE LIBERE pentru BUGETARI, în 2016: Vezi propunerea parlamentarilor
„Opinia ITM Bucuresti este ca «legiuitorul nu face distinctie cu privire la cultele religioase crestine, iar potrivit legilor de drept, unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga». Totodata, aceeasi institutie scrie ca «unei formulari generale a textului legal trebuie sa-i corespunda o aplicare a sa tot generala, fara a introduce distinctii pe care legea nu le contine, iar angajatii de alte religii vor beneficia de zile libere platite in mod cumulativ si alternativ, in functie de data calendaristica a fiecarei sarbatori»„, a mai spus Raluca Dinica.
Vrei weekend de 3 zile? Propune-i ASTA şefului tău
Pentru a intelege mai bine ideea de acordare a zilelor libere platite in mod cumulativ si alternativ, pentru salariatii de alta religie, specialistul de la Smartree ne-a oferit si un exemplu in acest sens: „Un angajat catolic va beneficia de zile libere platite atat in prima si a doua zi a Rusaliilor catolice (in 2015 au picat pe 24 si 25 mai – n.r.), cat si in prima si a doua zi a Rusaliilor ortodoxe (pica in acest an pe 31 mai si 1 iunie – n.r.)”.
In momentul de fata, potrivit prevederilor Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, in Romania exista 18 culte recunoscute, dupa cum urmeaza:
ZILE LIBERE în 2015. Calendarul sărbătorilor legale. Câte libere ratează românii în acest an
Important! Prin intermediul contractului colectiv de munca, partile pot stabili pentru salariati si alte zile libere in afara de sarbatorile legale in care nu se lucreaza.
Codul muncii include o lista cu urmatoarele zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza:
Exceptie de la acordarea liberelor legale fac locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, dar si unitatile sanitare si cele de alimentatie publica.
In aceste cazuri, angajatii au dreptul la o compensare cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In caz contrar, salariatii trebuie sa primeasca un spor de cel putin 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Deoarece Adormirea Maicii Domnului si a doua zi de Craciun cad in 2015 in weekend, salariatii ortodocsi vor mai beneficia, pana la finalul anului, de doar trei zile libere legale: Sfantul Andrei (luni, 30 noiembrie), Ziua Nationala a Romaniei (marti, 1 decembrie) si prima zi de Craciun (vineri, 25 decembrie).
Detalii pe avocatnet.ro