Ce efecte au culorile asupra psihicului. Proprietăţile binefăcătoare sunt nebănuite

Culorile pe care le purtăm şi de care ne înconjurăm ne influenţează mai mult decât am crede starea de spirit şi au efecte nebănuite pentru psihicul nostru.
Romania TV
26 mai 2015, 10:48
Ce efecte au culorile asupra psihicului. Proprietăţile binefăcătoare sunt nebănuite

Color designerul Jean-Gabriel Causse militează pentru revenirea tuturor culorilor în viața de zi cu zi, în contextul în care griul și negrul câștigă tot mai mult teren în case și în îmbrăcăminte. În cartea sa intitulată ‘L’Etonnant pouvoir des couleurs’ (Uimitoarea putere a culorilor), el prezintă virtuțile și efectele binefăcătoare ale fiecărei culori.

‘S-a dovedit științific faptul că albastrul calmează, iar rozul permite perceperea mai pozitivă a lucrurilor. În cadrul unui experiment, un birou al unui centru de depozitare a mașinilor ridicate a fost zugrăvit în roz. S-a constatat că oamenii care veneau să își recupereze mașinile plecau mai mulțumiți decât atunci când pereții erau zugrăviți în alb’, spune Causse.

Iată cum puteţi descifra culorile:

ROŞU: inspiră energie, forţă, pasiune, sexualitate. Persoanele care iubesc această culoare au un ego debordant şi sunt raţionale în acelaşi timp.

GALBEN: caracterizează persoanele fericite, pline de viaţă, uneori timide şi sensibile. Sunt persoane de încredere, emană o sănătate fizică şi mentală de invidiat. Galbenul caracterizează şi persoanele geloase, câteodată nesigure pe ele. Ca stări psihice, galbenul influenţează capacitatea de concentrare, mobilizarea, vigilenţa.

PORTOCALIU: este o culoare senzuală şi, fiind apropiată de roşu, dezvăluie persoane calde, care radiază bunătate, persoane cu foarte mult optimism.

ROZ: culoarea tinereţii. Dacă apare frecvent în vestimentaţie, denotă imaturitate, dorinţa de a copilări, de a retrăi bucuria tinereţii. Dezavantajul celor din aceasta categorie este că sunt lipsiţi de puterea de decizie şi sunt obsedaţi de propria persoană.

ALB: este perceput ca expresie a purităţii, curăţeniei şi limpezimii. Persoanele care se înconjoară de mult alb au intenţii bune, sunt darnice, inocente şi, de obicei, adeptele stilului de viaţă simplu. Nu le plac complicaţiile, nu se implică în scandaluri şi ies de cele mai multe ori din fiecare confruntare cu fruntea sus. Caracteristicile acestor persoane sunt diplomaţia şi forța de caracter. Dacă este folosit în decorarea biroului, albul pur şi intens face pupilele să se contracte, de aceea este considerat obositor.

NEGRU: reprezintă misterul, necunoscutul şi, câteodată, nevoia de singurătate.Persoanele care iubesc această culoare sunt greu de abordat, dar foarte devotate şi, în acelaşi timp, conservatoare. Specialiştii descurajează folosirea acestei nonculori în mediul de lucru sau acasă: reduce activitatea mentală şi pe cea metabolică, inducând stări depresive, de nelinişte, de disperare. Fiziologic, reduce mult activităţile vitale, scade pulsul, minimalizează capacitatea de răspuns la stimulii din mediul ambiant.

GRI: simbolizează neutralitate şi sofisticare, la fel de autoritar ca şi negrul. Dar un angajator ar trebui să ştie că, în plan psihologic, cei care preferă griul nutresc în subconştient dorinţa de a se delimita, de a nu se implica, de a rămâne izolaţi de orice influenţă.

MARO: comunică echilibru şi credibilitate. Denotă o persoană hotărâtă, prietenoasă, cu picioarele pe pământ.

ALBASTRU: este o culoare calmantă şi clară. Aceasta este culoarea lup¬tătorilor, a persoanelor care vor să se per¬fecţioneze într-un domeniu de activitate. Adesea, sunt firi introvertite, care se dedică muncii, în special domeniilor de cercetare. Paradoxal, abuzul de albastru în decorarea interioarelor poate provoca depresie.

VERDE: are un tonus excepţional. Persoanele care preferă verdele sunt prietenoase, perfecţioniste şi autoritare.

VIOLET: este asociat cu fantezia, creativitatea. Reprezintă regalitatea sau o lume plină de romantism. Respingerea violetului semnifică teamă de angajare, ezitare.

Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Capital.ro
Statul român ia terenurile înapoi. Decizie definitivă în justiție. Zero lei
Playtech.ro
Incendiu la academia lui Năstase și Marica din Pipera! Primele informații ale pompierilor
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Cum arată și câți ani are Sabrina, fiica lui Jean de la Craiova. Tânăra a terminat liceul cu media 9.10 și susține că urăște manelele | FOTO
Spynews
Ce le-a interzis Jennifer Lopez angajaților săi! Regulile controversate impuse de divă persoanelor care lucrează cu ea
Evz.ro
Gabi Bădălău, dezvăluiri despre căsătoria cu Claudia Pătrășcanu: Nu o iubeam
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Câți bani le plătește Gabi Bădălau pensie alimentară copiilor: „Eu îi susțin financiar”
Capital.ro
Românii să fie gata pentru CE E MAI RĂU. Traian Băsescu: Un sfârșit tragic
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
substantial.ro
Donald Trump cere ca dezbaterea prezidențială să fie la Fox News după retragerea lui Joe Biden
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!