Mugur Isărescu: Comisioanele bancare sunt PREA MARI. Descurajează economisirea

Guvernatorul BNR a declarat, marţi, că băncile descurajează economisirea şi că oamenii vor renunţa la depozitele bancare din cauza comisioanelor "prea mari".
Iulian Tudor
26 mai 2015, 10:53
Mugur Isărescu: Comisioanele bancare sunt PREA MARI. Descurajează economisirea

Comisioanele percepute de băncile din România pentru operațiuni sunt încă mari, și, dacă în condițiile unor dobânzi nominale ridicate nu se simțeau, la nivelul actual al dobânzilor se simt, iar băncile nu ar trebui să lase deponenții să se întrebe „de ce să mai țin banii la bancă”, susține guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

„Acum avem rate nominale ale dobânzilor între 1,5% și 3% într-un context în care rata inflației a coborât la 1% și tinde să fie negativă câteva trimestre. Câștigul real se menține și s-ar putea, nu știm, ca dobânda reală să fie chiar mai mare decât acum câțiva ani. Dar asta nu este câtuși de puțin o invitație pentru bănci să mai reducă dobânzile nominale la depozite ci o invitație la realism, la o citire cu atenție a cifrelor, iar politica de dobânzi băncilor, dar nu numai aceasta ci și cea de comisioane, ar trebui să evite pe toate căile descurajarea economisirilor, pentru că aici cred că avem o problemă cu comisioanele încă mari în sistemul bancar românesc. Și dacă ele nu se simțeau cât sunt de mari când dobânzile nominale erau încă mari, acum când au ajuns la 1—2—3%, un comision de 0,5% chiar 1% pentru o operațiune bancară se simte”, a explicat guvernatorul BNR în cadrul unei conferințe intitulată „Viitorul Modelelor de Business Bancar”.

În opinia sa, băncile trebuie să se bazeze în viitor pe creditare din resurse interne și, în consecință, trebuie să încurajeze economisirea. „Nicio bancă nu cred că trebuie să trăiască momentul în care creditorul ei, deponentul, spune „de ce să țin banii în bancă? Să plec cu mai puțini bani acasă sau să fiu în pierdere la fiecare operațiune?” Acesta nu este doar un îndemn la adresa băncilor centrale către băncile comerciale: faceți ce faceți și reduceți comisioanele! Este un îndemn la realism și la adaptarea la situația actuală”, a explicat Isărescu.

Mugur Isărescu a explicat că la BNR există această preocupare, de reducere a comisioanelor, și au fost luate și măsurile necesare „mai cu vorba, cu impulsionarea și cu decizii în zona în care poate interveni, respectiv în zona plăților de mare valoare. „Avem aici o dispută cu TRANSFOND și o tranșăm. Comisioanele la plățile de mare valoare din România trebuie să ajungă la nivel european. Am ajuns cu dobânzile la nivel european, nu mai există niciun fel de motivație ca plățile să coste mai mult în România decât în Europa. Dacă vrem să ne integrăm, face parte din obiectivul nostru. De asemenea, sistemul de depozitare și decontare a instrumentelor financiare SAFIR”, a mai spus Isărescu.

Pe de altă parte, guvernatorul BNR a precizat că deponentul nu trebuie să se raporteze la dobânzile nominale mari acordate de bănci în urmă cu câțiva ani pentru că erau câștiguri iluzorii, generate de inflația ridicată.

„Dacă unii deponenți sunt nemulțumiți de veniturile pe care depozitele bancare le aduc, să îi îndemnăm să se uite nu la dobânda nominală ci la cea reală. Este drept că în 2009 — 2012 ratele nominale ale dobânzilor se învârteau undeva între 6% și 9% dar câștigurile mari erau o iluzie atâta timp cât inflația era tot pe acolo. Am avut, și din cauza creșterii TVA, o inflație ridicată, 6—7% chiar peste 8%, iar diferența între dobânda nominală și inflație, adică dobânda reală era 1%. Păi acum cum este?”, a subliniat Mugur Isărescu.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Care este ora perfectă pentru a consuma cafea. Doar așa poți evita apariția bolilor cardiovasculare
Capital.ro
Statul ia banii românilor. S-a dat termen limită 7 februarie. Decizie la Guvern, începe de azi, 13 ianuarie
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Diana Șoșoacă, prezentă la învestitura lui Nicolas Maduro, președintele-dictator al Venezuelei. Mii de oameni care l-au contestat au fost arestați
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Ciorba de fasole, un regal. Rețete de la mănăstire
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A venit verdictul pentru Călin Georgescu. Lovitura finală încasată în justiție: Doi ani!
StirileBZI
Pensiile ar putea fi indexate cu rata inflaţiei! Anunţul a fost făcut de Avocatul Poporului
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Diplomat rus: ‘Rusia nu va ataca țările NATO’
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre