Autoritățile ruse au anunțat că Marine Le Pen urmează să se întâlnească cu Serghei Narâșkin, un aliat al Kremlinului și președinte al camerei inferioare a legislativului rus, Duma de Stat, fără a face însă public întreg programul vizitei. Narâșkin se află pe lista oficialilor ruși vizați de sancțiunile UE din cauza crizei din Ucraina.
Media ruse și străine, inițial convocate la reuniune, au fost anunțate marți că aceasta se va derula fără accesul presei și o transmisiune în direct la televiziunea rusă a fost anulată. La rândul lor, autoritățile ruse nu au confirmat interdicția de acces al presei. Președinta Frontului Național s-a mai deplasat la Moscova și în aprilie 2014, la câteva săptămâni după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Ea a fost primită și cu acel prilej de Serghei Narâșkin și a susținut propunerea rusă de federalizare a Ucrainei, denunțând sancțiunile europene. În octombrie același an, tatăl său a mers și el la Moscova și a afirmat că Crimeea este ‘provincie rusă’ dintotdeauna.
Citeşte şi Le Pen contra Le Pen: Nu-l las să slăbească Frontul Naţional
Franţa a fost sub influenţă americană în privinţa sancţiunilor economice privind Moscova
Franța a fost influențată de SUA în problema sancțiunilor împotriva Rusiei, a declarat marți lidera Frontului Național francez, Marine Le Pen, după întrevederea avută la Moscova cu președintele Dumei de Stat, Serghei Narâșkin, informează agenția de presă TASS. ‘Guvernul francez — atât cel trecut, cât și cel actual — este extrem de supus influenței americanilor. Trebuie spus că SUA au jucat un mare rol în adoptarea sancțiunilor împotriva Rusiei’, a spus Marine Le Pen.
Întrebată de TASS dacă există posibilitatea unor schimbări în politica oficială a Parisului față de Rusia, politicianul francez a zâmbit și a răspuns: ‘Mijlocul lui 2017, alegerea Marinei Le Pen președinte al republicii’. În contextul în care tensiunile persistă în dosarul ucrainean între Rusia și occidentali, Moscova încearcă să strângă legăturile cu partidele de extremă dreaptă din Europa, notează AFP, citată de Agerpres.
În același timp, vizitele la Moscova ale parlamentarilor francezi, în majoritate afiliați UMP, s-au înmulțit în ultimul an. Serghei Narâșkin s-a deplasat și el la Paris în aprilie pentru a se întâlni cu o serie de parlamentari, deși se afla sub incidența sancțiunilor europene. Pe de altă parte, amintește Reuters, media franceze au relatat că partidul lui Marine Le Pen a luat un împrumut de 9 milioane de euro de la o bancă cu capital rusesc.