Ministrul Sănătătii vrea ca, din toamnă, orele de educaţie sanitară să fie obligatorii la toate clasele. Medici şi specialiştii vor preda elevilor noţiunile de bază pentru a trăi sănătos.
„A fost o discuţie şi în Parlament, dar am avut câteva discuţii cu domnul ministru Câmpeanu. Eu mă gândisem cel puţin ca un model al orelor de dirigenţie, cum era în perioada în care eu eram elev şi era o programă. Cred că exact pe acelaşi model pot să fie aceste ore de educaţie sanitară, de la clasa întâi până la ultima clasă de liceu. Aşa le gândim noi la Ministerul Sănătăţii, cu noţiuni generale, dar, în funcţie de categoria de vârstă, sunt noţiuni care vor fi predate de către medicul şcolar sau de către serviciile de ambulanţă şi diverşi specialişti, cu care putem contribui pentru a asigura necesarul educaţional al acestor ore. Cred că de anul şcolar viitor ar putea intra în aplicare. Eu aş vrea să fie oră distinctă, nu de dirigenţie. O oră pe săptămână, asta este propunerea. Trebuie să se ţină cont de programa şcolară şi de posibilitatea de a asigura spaţiul necesar. Noi putem veni cu partea de medici, de asistenţi care pot asigura trainingul şi pregătirea elevilor, şi cred că nu ar încurca absolut deloc programa şcolară”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Potrivit România TV, la început, la clasele mici, de exemplu, s-ar putea vorbi despre spălatul pe mâini, pe dinţi apoi se vor introduce noţiuni de prim ajutor, de alimentaţie sănătoasă, reguli de igienă, consultul medical, ce înseamnă consultul medical. Ministrul vrea ca cei mici să cunoască sistemul sanitar, să ştie unde să se ducă, când să se ducă, cum să se ducă la doctor, drepturile şi obligaţiile pe care le au ca pacient.
În prezent, materia se studiază la cerere, deşi mulţi au carenţe grave la acest capitol.