RomaniaTV.net: Care este perioada şi care sunt zonele cu cea mai mare probabilitate de precipitaţii în această vară?
Romica Jurca, meteorolog România TV: Pe măsură ce intrăm şi înaintăm în vară, ploile vor fi din ce în ce mai puţine, iar temperaturile tot mai ridicate. Astfel, în luna iunie, regimul termic va fi apropiat de cel normal, în majoritatea regiunilor, dar normalul pentru o lună de vară este de cald, iar cantităţile de precipitaţii spre excedent în nord şi în centru şi deficitare în restul ţării. O cantitate medie normală la nivelul întregii ţări ar fi undeva la 85 l/mp, cu mai puţin de 60 l/mp în sudul Olteniei şi în Dobrogea şi peste 120 l/mp la munte.
În luna iulie, se aşteaptă mai multe ploi în vest şi în centru şi mai puţine în rest, iar regimul termic va fi apropiat de normal şi peste acesta, în regiunile cu deficit de precipitaţii. Luna august va fi cu foarte puţine ploi şi temperaturi ridicate.
RomaniaTV.net: În ce perioadă este cel mai bine să îşi ia românii concediu?
Romica Jurca: Dacă se aleg zonele în care sunt prognozate mai puţine ploi, poate fi orice perioadă. În ţară, mulţi români aleg litoralul, vara, unde pare să predomine vremea frumoasă şi câte o baie, care să răcorească, este foarte bine venită.
RomaniaTV.net: În ceea ce priveşte prognoza meteo a verii în Europa, în ce zone pot merge românii pentru a avea un concediu reuşit?
Romica Jurca: Destul de greu de spus, unde anume, în Europa, va fi tot vreme frumoasă, iar dacă sunt locuri, peisaje sau obiective care fascinează, chiar dacă mai şi plouă, concediul va fi reuşit. Cu siguranţă, mai la sud de România, temperaturile vor fi şi mai ridicate, iar condiţiile de ploaie, reduse – ca apariţie în timp, deoarece ca mod de manifestare, când se adună norii, pot fi şi vijelii şi grindină.
RomaniaTV.net: Se anunţă secetă sau inundaţii în această vară?
Romica Jurca: În general şi din păcate, în mare parte din ţară, se prognozează secetă, care, în unele zone, s-a instalat deja. Cu siguranţă vor fi şi inundaţii, deşi cele două, nu prea se asortează. Vorbim de ploi cu caracter torenţial, adică de cantităţi mari de apă în intervale scurte de timp, care, pe plan local, tot pentru scurt timp, să conducă la inundaţii în curţi, gospodării, etc. şi de râuri mici aferente zonelor de deal şi de munte, care să iasă din matcă, în urma viiturilor rapide şi a creşterilor importante de debite.
RomaniaTV.net: În lunile de vară ce urmează se anunţă temperaturi caniculare? Ce se întâmplă la nivelul solului atunci când mercurul trece în termometre de pragul de 35 de grade Celsius?
Romica Jurca: Zilele de vară sunt foarte lungi, orele de insolaţie multe, aşa că, nu vom fi scutiţi de caniculă şi de disconfort termic. Bine ar fi să dureze doar două – trei zile, apoi să urmeze chiar şi o singură zi de respiro. Studii efectuate de specialişti spun că după doua zile de temperaturi ridicate, stresul termic începe să fie resimţit de organismul uman. De altfel, odată cu creşterea temperaturii mediului ambiant, creşte şi temperatura corpului, care prin transpiraţie se răcoreşte, dar dacă umiditatea din aer este ridicată şi vorbim de acel indice de temperatură – umezeală, procesele de evaporare a apei provenită din transpiraţie, practic se stopează.
La nivelul solului, poate fi şi mai cald. Bunăoară, atunci când tocurile încep să intre în asfalt, acolo sunt cel puţin 70 de grade, iar pe un pământ arat, aproape la fel şi stresul termic se transmite şi la plante.
RomaniaTV.net: După avertizările de cod roşu de inundaţii, ne putem aştepta la fenomene meteo extreme, de tipul tornadelor, etc.?
Romica Jurca: Coduri de culori, legate de manifestări extreme, vom avea mai mult ca sigur. Greu de spus dacă vor fi şi tornade, deşi în ultimii ani au fost prezente în ţara noastră, dar în general, pentru că tornadele sunt foarte greu de prognozat, noi vorbim de vijelii. După ce s-au produs, o evaluare a situaţiilor din teren, putem spune că a fost tornadă şi aprecia de ce grad.