Expunerea la zgomotele orașului și îndeosebi la cele din circulația rutieră ar duce la îngrășare, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Institutul suedez Karolonska și publicat în British Medical Journal. Oamenii de știință au ținut sub observație 5.075 de persoane timp de patru ani (între 2002 și 2006), măsurând volumul sonor de la domiciliul fiecărui participant la cercetare. Ei locuiau în apropierea centrului capitalei Suediei, Stockholm, în zone semi-rurale sau peri-urbane începând cu 1999. Fiecare participant a trebuit să răspundă unui chestionar medical despre stilul său de viață (sănătate, stres, insomnie), i-au fost măsurate presiunea sanguină, masa corporală grasă și raportul mediu talie-șolduri și i-a fost evaluată global obezitatea.
S-a constatat că, la fiecare creștere cu 5 decibeli, locuitorii Stockholmului supuși zgomotului aveau circumferința taliei cu 0,21 centimetri mai mare. Concluziile cercetătorilor arată că expunerea la zgomot, indiferent de originea acestuia (circulație rutieră, trafic feroviar sau aerian), ar mări riscul creșterii circumferinței taliei, îndeosebi la femei. Participanții la studiu expuși la trei surse de zgomot (mai mult de jumătate dintre aceștia) prezentau un risc de creștere cu 50% a circumferinței taliei, de două ori mai mult decât în cazul celor expuși la o singură sursă de poluare sonoră, mai arată autorii cercetării, informează Agerpres.
Citeşte şi Peste 31% din romani sunt obezi. Cele şase tipuri de obezitate de care nu ştiai
Fără să vadă în acest lucru o legătură de la cauză la efect, cercetătorii afirmă că acumularea de grăsime se poate datora cortizolului, un hormon steroid eliberat în organism drept răspuns la un stres psihic sau psihologic. Acest hormon joacă un rol determinant în reglarea tensiunii arteriale, a funcției cardiovasculare și a celei imunitare. În plus, deranjând somnul, excesul de zgomot poate afecta și metabolismul, ducând astfel la creșterea în greutate, încheie metronews.fr.