Terorismul poate fi combătut cu o strategie de creare a unei culturi a securităţii

Combaterea terorismului nu poate fi eficientă doar prin adoptarea unor măsuri de forță împotriva grupărilor teroriste, ea necesită o abordare care să ia în calcul cauzele profunde ale fenomenului, dar și educarea populației, mai ales a tinerilor care sunt cei mai vulnerabili în fața propagandei acestor grupări, după cum arată numărul mare al celor care aleg să devină combatanți de partea jihadiștilor.
Filip Stan
28 mai 2015, 18:29
Terorismul poate fi combătut cu o strategie de creare a unei culturi a securităţii

Acestea sunt concluziile dezbaterii ‘Combaterea Terorismului și nevoia unei culturi a securității’ — ‘Fighting Terorism and the Need of a Security Culture’, organizată joi de ambasada Iranului în România, Institutul Politic și Economic al Orientului Mijlociu (MEPEI) din București și Institutul European pentru Risc, Securitate și Managementul Comunicării (EURISC).

Expansiunea grupării jihadiste Statul Islamic (SI) a dat o nouă dimensiune terorismului, care acum nu se mai limitează la atacuri punctuale împotriva civilizației occidentale, cum a procedat organizația al-Qaida, ci vizează crearea de entități teritoriale.

În opinia expertului malaezian în antiterorism, Andrin Jerome Nevis Raj, obiectivul final al SI este crearea unui stat islamic multinațional care să cuprindă nu doar teritoriul pe care-l controlează în prezent în Siria și Irak, ci si teritorii ale țărilor majoritar musulmane din Orientul Mijlociu, Africa și chiar Europa (precum Turcia, Albania sau zonele preponderent musulmane din Bosnia), folosindu-se în acest scop de o multitudine de grupări afiliate, un fel de ‘franciză’ a SI. Cât despre factorii principali care au alimentat afirmarea acestei grupări, analistul menționat a enumerat invazia Irakului în anul 2003, rivalitatea istorică dintre șiiți și suniți și furnizarea de armament jihadiștilor de către alte state arabe, informează Agerpres.

Citeşte şi Statul Islamic susţine că ar putea achiziţiona o bombă nucleară în termen de un an

Și directorul Institutului pentru Studii Strategice Orientale din Teheran, Kayhan Barzegar, a menționat implicarea actorilor externi ce sprijină discret SI printre cauzele succesului jihadiștilor, o alta fiind subdezvoltarea economică din zonele unde s-a instalat SI.

O problemă ce preocupă tot mai intens statele occidentale este numărul surprinzător de mare al tinerilor europeni — ce nu sunt de confesiune musulmană — care devin combatanți ai SI. Directorul executiv al Asociației pentru Implementarea Democrației (AID), Alexandru Cumpănașu, a estimat că acest fenomen nu este doar rezultatul crizei economice care a condus la creșterea șomajului în rândul tinerilor, ci și al unei ‘crize ideologice’ în statele occidentale. Pe de altă parte, Cumpănașu a mai menționat că unele dintre acestea din urmă, precum și unele țări musulmane, manifestă o ‘atitudine ipocrită’ în combaterea terorismului, întrucât ele țin cont în special de interesele lor complexe în regiune.

‘Terorismul nu se autofinanțează, el este ținut în viață de state și grupuri’, a punctat Cumpănașu, avertizând în acest context că, mai aproape de noi, Ucraina poate deveni în perspectivă un exportator de terorism. Și aceasta pentru că Rusia are interesul ca în această țară să se perpetueze instabilitatea, situație de natură să alimenteze terorismul, potrivit Agerpres.

Cât despre căile de combatere a pericolului terorist în Europa, unde, la fel ca în Statele Unite, actualele politici antiteroriste sunt marcate de confuzie, secretarul general al Asociației Tratatului Atlantic (ATA/NATO), Jason Wiseman, a apreciat că este necesar să se acționeze deopotrivă asupra luptei împotriva grupărilor teroriste și a motivațiilor ce determină un număr tot mai mare de europeni să devină simpatizanți sau combatanți ai acestor grupări.

Citeşte şi Statul Islamic a ajuns în Republica Moldova. Unsprezece persoane au fost reţinute VIDEO

Ca un pas important în crearea unei culturi a securității, elaborarea de programe educaționale în învățământ care să ajute tinerele generații să conștientizeze acest risc și să le ofere anumite repere pentru a nu fi convinse de subtila propaganda mediatică a grupărilor teroriste a fost o propunere pe care s-a pus accentul în dezbateri.

De altfel, această propagandă și rolul presei în diseminarea ei au fost în centrul discuțiilor. Astfel, Andreea-Paula Ibănescu, manager de program și cercetător în cadrul MEPEI, a subliniat apetitul presei pentru ‘infotainment’, referire la mediatizarea excesivă a tot ceea ce ține de grupările teroriste, astfel că uneori mass-media devine involuntar un canal de transmitere a propagandei teroriștilor, celălalt canal de bază fiind internetul. Ea a evidențiat în acest context un element de bază al strategiei grupării al-Qaida enunțat de liderul acesteia, Ayman al-Zawahiri, care cu zece ani în urmă afirma că ‘mai mult de jumătate din luptă se desfășoară pe frontul mass-media’.

La rândul său, Mostafa Zahrani, directorul Institutului iranian de Studii Politice și Internaționale, a remarcat faptul că astăzi ‘nu doar teroriștii încearcă să atragă atenția mass-media, ci și mass-media aleargă după grupările teroriste’. El a avertizat totodată că ‘terorismul este o consecință a globalizării, dar el luptă acum împotriva globalizării’.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Oraşul din România unde se construiește o clădire de sute de milioane de euro. Va fi a doua, ca suprafaţă în toată țară, după Casa Poporului
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Un nou atac al urșilor în comuna Rucăr, județul Argeș: un cioban grav rănit
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'