Pe langa multiplele beneficii de ordin spiritual, postul poate sa aiba si efect terapeutic, ajutandu-ne sa scapam de toxinele acumulate prin consumul de alimente de origine animala. De altfel, unele persoane postesc si pentru a-si reface echilibrul organismului si, uneori, pentru a slabi. Insa multe produse de post de pe piata au efect contrar, fiind doldora de sare, de E-uri si de calorii.
Preparatele din soia, cu moderatie
Soia este unul dintre cei mai buni inlocuitori ai carnii in perioada de post, fiindca aduce necesarul de proteine, dar si de fibre alimentare, de lecitina, de fosfolipide (grasimi bune) si antioxidanti de tipul izoflavonelor (previn bolile cardiovasculare, osteoporoza si atenueaza simptomele menopauzei).
Insa trebuie sa citesti cu atentie eticheta inainte de a o cumpara, pentru a te asigura ca nu provine din culturi de soia modificata genetic. Atunci cand nivelul organismelor modificate genetic depaseste 0,9% din totalul
compozitiei unui produs alimentar, producatorul este obligat sa treaca acest lucru pe eticheta.
De asemenea, este foarte important ca produsele pe baza de soia pe care le cumperi sa nu contina cantitati mari de sare si multe E-uri. De aceea, este bine sa eviti salamul, pateul si alte produse din soia care le imita pe cele din carne. Motivul principal este ca, pentru a le da culoare si gust asemanatoare, producatorii folosesc potentiatori de gust, arome, coloranti artificiali, precum si grasimi vegetale hidrogenate (margarina industriala).
Aceste produse au un nivel crescut de glucide si, de aceea, trebuie evitat consumul mai ales in cazul persoanelor cu diabet. Si lactatele preparate din soia sunt benefice pentru sanatate, cu conditia sa nu aiba in compozitie adaosuri de arome si de coloranti. in ceea ce priveste produsele din soia preparate in casa, cele mai nocive sunt cele prajite (de tipul snitelelor), fiindca se digera greu.
VEZI AICI CONTINUAREA
http://www.lyla.ro/diete/showArticol.php?articol=Iata-care-sunt-ingredientele-periculoase-din-produsele-de-post!