Mihaela Bilic susţine că, diuretice si laxative, ciresele contin sorbitol, o forma de zahar care baloneaza, dar si accelereaza tranzitul.
„Asa ca nu va mirati, ciresele umfla burta si de multe ori asta e semnul ca trebuie sa ne oprim din mancat:) Efectul diuretic e asigurat de continutul mare de potasiu, un argument important daca vreti sa folositi ciresele pentru o cura detox (ca aliment unic, 1-2 kg/zi)
Si daca tot vorbim de cura, n-ar fi rau sa va aduc aminte ca ciresele ingrasa:( Bineinteles nu vorbesc de ciresele de mai, apoase si fara gust, ci de bunaciunile dulci si pietroase care urmeaza in iunie. Cu 600cal/kg ciresele pot afecta silueta…daca exageram. Ajustati-va dieta in functie de cate cirese vreti sa mancati, puteti renunta la o masa de dragul lor sau puteti manca numai cirese o zi intreaga. Nici varianta cu 1-2 kg in plus la cantar dupa o cura de cirese nu e dramatica, in definitiv merita „sacrificiul”. Si aveti tot timpul sa slabiti pana la anu’ in luna mai…pentru un alt ospat cu cirese”, scrie Birlic pe pagina sa de Facebook.
În ceea ce priveşte căpşunile, nutriţionistul spune că acestea sunt desertul ideal in cura de slabire.
„Capsunile sunt cel mai prietenos fruct cand vine vorba de silueta. Pline de minerale, vitamine si bio flavonoide cu proprietati anticancerigene, capsunile pot fi considerate „vedetele” primaverii. Sarace in calorii si bogate in fier, potasiu, fosfor, calciu, zinc si iod, capsunile se remarca si la categoria produse dietetice, tonice si detoxifiante.
In structura lor exista un zahar particular- levuloza- care are o absortie foarte lenta si nu stimuleaza secretia de insulina (hormon ce ajuta caloriile sa se depuna ca grasime). In consecinta capsunile sunt desertul ideal pentru cei care tin cura de slabire sau au diabet.
Capsunile contin mai multa vitamina C decat portocalele, dar si acid folic si vitamina B2 ( aviz anemicilor:) iar aportul mare de fibre le recomanda pentru ameliorarea constipatiei si a colesterolului crescut. Sunt diuretice, laxative si ajuta la detoxifierea ficatului. Efectul lor puternic antioxidant le face campioane si la categoria alimente anti-aging, neutralizeaza actiunea radicalilor liberi si se opun imbatranirii:)
Semintele mici din structura capsunilor declanseaza in organism sinteza de feromoni, elemente responsabile de atractia sexuala, de unde si proprietatile lor afrodisiace. Unii spun ca au si capacitatea sa albeasca dintii…daca e adevarat sau nu chiar nu mai conteaza, cred ca aveti destule argumente pentru o „cura” de capsuni!””, scrie Bilic.